Με στόχο να υπάρξει λύση στο αδιέξοδο των τελευταίων εβδομάδων, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, θα έχει το απόγευμα της Παρασκευής συνάντηση με τους επικεφαλής των θεσμών.

H συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες και, σύμφωνα με πληροφορίες, δρομολογήθηκε μετά από πρωτοβουλία του επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Πέραν του Ολλανδού υπουργού Οικονομικών, στο τραπέζι των συζητήσεων θα βρεθούν οι Μπενουά Κερέ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Πιερ Μοσκοβισί από την Κομισιόν, Κλάους Ρέγκλινκ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης και, ο Πόουλ Τόμσεν εκ μέρους του ΔΝΤ.

Στόχος της συνάντησης θα είναι να γεφυρωθεί η απόσταση κατ΄ αρχήν μεταξύ των ίδιων των θεσμών ώστε αυτοί, με ενιαία πλέον θέση, να αναζητήσουν πεδίο συμφωνίας με την ελληνική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πλευρά των πιστωτών θα προτείνει στην Αθήνα ένα πακέτο μέτρων ίσο με 2% του ΑΕΠ, τα οποία θα τεθούν σε εφαρμογή σε περίπτωση που μετά το 2018 προκύψει απόκλιση στους στόχους του προγράμματος. Ουσιαστικά πρόκειται για μέτρα 3,5 δισ. ευρώ που πρέπει να νομοθετηθούν για το 2019 αν δεν πιαστούν οι στόχοι.

Όπως ανέφερε το πρακτορείο Bloomberg, η πλευρά των πιστωτών θα προτείνει στην Αθήνα ένα πακέτο μέτρων ύψους 2% του ΑΕΠ, τα οποία θα τεθούν σε εφαρμογή σε περίπτωση που μετά το 2018 προκύψει απόκλιση στους στόχους του προγράμματος.

Εξάλλου, αξιωματούχος της Ευρωζώνης δήλωση το βράδυ της Πέμπτης στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της συνεδρίασης της Ομάδας Εργασίας του Εurogroup (EuroWorking Group), ότι η νομοθέτηση των προληπτικών μέτρων από την Αθήνα είναι προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Ο ίδιος αξιωματούχος επεσήμανε ότι η συμφωνία είναι απαραίτητο να περιλαμβάνει το δημοσιονομικό κενό του 2018, τα εργασιακά και τη νομοθέτηση των προληπτικών μέτρων, για τη διασφάλιση του ετήσιου πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ μετά από το 2018.

Ο χρόνος μετράει αντίστροφα καθώς Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εκτιμούν ότι αν τα επόμενα εικοσιτετράωρα δεν υπάρξει συμβιβασμός που θα εξασφαλίζει την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα μέσα στην επόμενη εβδομάδα, η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο να επιτευχθεί μέσα στον Φεβρουάριο.

Οι επόμενες μέρες είναι «κρίσιμες», ωστόσο, εάν υπάρξει σύντομα συμφωνία μεταξύ των θεσμών και πολιτική βούληση από την Ελλάδα, οι θεσμοί θα επιστρέψουν στην Αθήνα και μια συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού είναι τεχνικά δυνατή μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου.

Επιπλέον, οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως εάν δεν υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο μέχρι το Eurogroup του Φεβρουαρίου, αλλά σημειωθεί σημαντική πρόοδος, το ζήτημα θα παραπεμφθεί στην επόμενη συνεδρίαση (20 Μαρτίου), με αυξημένη όμως την πιθανότητα το αποτέλεσμα των ολλανδικών εκλογών και ενδεχόμενες αναταράξεις στις αγορές να δυσκολέψουν περαιτέρω την επίτευξη συμφωνίας.

Στο μεταξύ την ανάγκη επίτευξης συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Θεσμών το συντομότερο δυνατόν, παραδέχτηκε το βράδυ της Πέμπτης ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης. Μιλώντας σε συνέδριο στο Λονδίνο την ίδια ώρα που στο EWG είχε στείλει τον αντικαταστάτη του, μέλος του ΣΟΕ, κ. Παναγιώτη Νοκολαΐδη τόνισε πως «αν η συμφωνία διολισθήσει έως τον Μάιο ή τον Ιούνιο, τότε η αβεβαιότητα θα επιστρέψει. Το πρόβλημα θα είναι σοβαρό, καθώς θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις για τέταρτο πρόγραμμα».

Ο ίδιος εξήγησε πως, αφού προέβη «σε απολογισμό για το πού βρισκόμαστε με τον Τόμας Βίζερ» και, δεδομένης της κατάστασης, συμφώνησαν και οι δύο πως θα μπορούσε να μην δώσει το παρών στο σημερινό Εuro Working Group στις Βρυξέλλες.