Σημαντικές αλλαγές στην καθημερινότητα των φορολογούμενων φέρνει το νομοσχέδιο για το πλαστικό χρήμα που κατατέθηκε χθες στη Βουλή.

Με το νομοσχέδιο μπαίνει κόφτης στις συναλλαγές με μετρητά άνω των 500 ευρώ και καθιερώνεται υποχρέωση πληρωμών δαπανών με πλαστικό χρήμα ίσων με το 10% έως 30% του εισοδήματος των φορολογουμένων με απειλή επιβολής φόρου με συντελεστή 22% στη διαφορά ανάμεσα στις απαιτούμενες «ηλεκτρονικές» δαπάνες και αυτές που τελικά θα πραγματοποιηθούν. Προβλέπεται παράλληλα η δημιουργία ενός διευρυμένου Μητρώου στο οποίο θα καταγράφονται στοιχεία πληρωμών με πλαστικό χρήμα και στο εξωτερικό.

Σημειώνεται ότι ποσοστά από 10% έως 20% του ετησίου εισοδήματος τους θα πρέπει πλέον να καλύπτουν με δαπάνες εξοφληθείσες με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι και οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες προκειμένου να παραμείνουν δικαιούχοι των εκπτώσεων φόρου των 1.900 έως 2.100 ευρώ που προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία. Η υποχρέωσή τους αυτή ισχύει από την 1η-1-2017.

Σε ό,τι αφορά τις ιατρικές δαπάνες, θα λαμβάνονται υπόψη στο ποσοστό των δαπανών για το αφορολόγητο εφόσον έχουν πραγματοποιηθεί με χρήση κάρτας ή με άλλο μέσο ηλεκτρονικών συναλλαγών.

Ακόμη, προβλέπεται διαδικασία κληρώσεων για τους φορολογούμενους που θα κάνουν δαπάνες με τη χρήση κάρτας. Θεσπίζεται ανώτατο ποσό που θα μπορεί να διαθέτει το υπουργείο Οικονομικών σε ετήσια βάση για το σκοπό αυτόν, στα 12 εκατομμύρια ευρώ.

Οι επιχειρηματίες πώλησης προϊόντων ή παροχής υπηρεσιών υποχρεούνται να ενημερώνουν τους καταναλωτές με την αναγραφή στην είσοδο και στο ταμείο αναφορικά με την αποδοχή της χρήσης καρτών. Για τους παραβάτες προβλέπεται πρόστιμο 1.000 ευρώ.

Με τις διατάξεις του νομοσχεδίου καθίσταται υποχρεωτική η χρήση πλαστικού χρήματος ή άλλου μέσου ηλεκτρονικών πληρωμών για συναλλαγές άνω των 500 ευρώ, έναντι 1.500 ευρώ σήμερα.

Τέλος, παρατείνεται για ένα χρόνο η προθεσμία παραγραφής υποθέσεων για τις οποίες έχει εκδοθεί εισαγγελική παραγγελία.

Οι διατάξεις για το πλαστικό χρήμα προβλέπουν:

  • Από την 1η Ιανουαρίου, δεν επιτρέπεται η εξόφληση με μετρητά για συναλλαγές μεταξύ καταναλωτών και επιχειρήσεων αξίας μεγαλύτερης των 500 ευρώ.
  • Ευκρινώς στην είσοδο του καταστήματος και στο ταμείο οι επιχειρηματίες θα πρέπει να ενημερώνουν τους καταναλωτές για τη δυνατότητα πληρωμής με πλαστικό χρήμα. Οι παραβάτες τιμωρούνται με διοικητικό πρόστιμο 1.000 ευρώ. Αν το πρόστιμο πληρωθεί σε διάστημα 30 ημερών μειώνεται στο μισό.
  • Οι δαπάνες που απαιτούνται για την κατοχύρωση του αφορολογήτου και θα πρέπει να έχουν πραγματοποιηθεί μέσω πλαστικού χρήματος ανέρχονται σε 10% για εισόδημα έως 10.000 ευρώ, 15% για το κλιμάκιο εισοδήματος από 10.001 έως και 30.000 ευρώ και 20% για το υπερβάλλον των 30.000 ευρώ εισόδημα, με μέγιστο απαιτούμενο ποσό δαπανών με πλαστικό χρήμα τις 30.000 ευρώ.
  • Αν δεν καλύπτεται το ελάχιστο απαιτούμενο ποσό αποδείξεων με πλαστικό χρήμα, στη διαφορά μεταξύ του απαιτούμενου και του δηλωθέντος ποσού επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 22%.
  • Με απόφαση του υπουργού Οικονομικών καθορίζονται οι εξαιρούμενες δαπάνες, οι κατηγορίες των φορολογουμένων που εξαιρούνται από την υποχρέωση πραγματοποίησης δαπανών με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής, καθώς και τα επιπλέον κίνητρα για φορολογούμενους οι οποίοι υπερβαίνουν τα προβλεπόμενα ποσοστά ελάχιστης δαπάνης. Αρχικά εξαιρούνται από την υποχρέωση προσκόμισης αποδεικτικών ηλεκτρονικών συναλλαγών μόνο οι υπάλληλοι του υπουργείου Εξωτερικών, οι στρατιωτικοί εφόσον υπηρετούν στην αλλοδαπή, οι υπηρετούντες στη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία της Ε.Ε καθώς και όσοι διαμένουν σε οίκο ευγηρίας, σε ψυχιατρικό κατάστημα ή είναι φυλακισμένοι.
  • Με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων θα καθοριστεί η διαδικασία συγκέντρωσης των απαραίτητων δεδομένων από τους παρόχους υπηρεσιών πληρωμών.
  • Από το επόμενο έτος οι ιατρικές δαπάνες θα μειώνουν το φόρο μόνο εφόσον έχουν πραγματοποιηθεί με τη χρήση μέσων πληρωμής με κάρτα ή με άλλο ηλεκτρονικό μέσο πληρωμής.
  • Με απόφαση του υπουργού Οικονομικών θα καθοριστούν οι λεπτομέρειες για τη διεξαγωγή κληρώσεων, όπως η συχνότητα των κληρώσεων, η διαδικασία συμμετοχής, τα μέσα καταχώρησης των συναλλαγών που θα μετέχουν καθώς βέβαια και τα έπαθλα. Οι συναλλαγές οι οποίες γίνονται με πλαστικό χρήμα, θα μπαίνουν σε κληρωτίδα και οι τυχεροί θα επιβραβεύονται με χρηματικά έπαθλα ή έπαθλα σε είδος. Συνολικά σε ετήσια βάση, οι κληρώσεις αυτές μπορούν να κοστίζουν έως και 12 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό.
  • Το σημερινό Σύστημα Μητρώων Τήρησης Τραπεζικών Λογαριασμών και Λογαριασμών Πληρωμών, μέσω του οποίου ο ελεγκτικός μηχανισμός έχει πρόσβαση σε κάθε τραπεζικό λογαριασμό των φορολογούμενων επεκτείνεται. Θα μετέχουν σε αυτό, εκτός από τα πιστωτικά ιδρύματα τα οποία λειτουργούν στην Ελλάδα, οι πάροχοι υπηρεσιών πληρωμών που αποδέχονται κάρτες πληρωμών με έδρα το εξωτερικό και οι οποίοι δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, εξυπηρετώντας επιχειρήσεις στην ελληνική επικράτεια.
  • Καθίσταται υποχρεωτική η ονομαστικοποίηση του ηλεκτρονικού μέσου πληρωμής, με ταυτοποίηση του κατόχου του, για κάθε περίπτωση συναλλαγών με χρήση ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής όπως ενδεικτικά μέσω e-banking, ηλεκτρονικό πορτοφόλι, πλαστικό χρήμα, κουπόνι, voucher.