Το δεύτερο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, η προσπάθεια μη μετάδοσης της κρίσης και τα εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ που θα χρειαστούν οι τράπεζες για να ενισχυθούν κεφαλαιακά αναμένεται να είναι τα καυτά ζητήματα της ατζέντας των σημερινών συζητήσεων της Άνγκελα Μέρκελ με το Νικολά Σαρκοζί στο Βερολίνο.
«Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος η κρίση να κλιμακωθεί περαιτέρω και να διευρυνθεί» προειδοποιεί ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανκ Σόιμπλε, σε συνέντευξή του σε κυριακάτικη γερμανική εφημερίδα.

Η υπόθεση της γαλλο-βελγικής Dexia αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα, σύμφωνα με τους αναλυτές, του ντόμινο που μπορεί να ακολουθήσει μια ενδεχόμενη χρεοκοπία ενός μέλους της ευρωζώνης αλλά και των συνεπειών της συνεχιζόμενης κλιμάκωσης της κρίσης στη ζώνη του κοινού νομίσματος. Όπως ανέφερε στο πρακτορείο Reuters πηγή του γαλλικού Υπουργείου Οικονομικών «η Dexia θα είναι ένα από τα θέματα των συζητήσεων αλλά το κύριο θέμα θα είναι η Ελλάδα και η ευρωζώνη, καθώς οι τράπεζες είναι μόνο ένα επακόλουθο».

Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών παραμένει σημείο τριβής μεταξύ Βερολίνου και Παρισιού. Ο Νικολά Σαρκοζί έχει υποστηρίξει ότι οι τράπεζες θα πρέπει να αξιοποιήσουν κονδύλια του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) για να ενισχυθούν κεφαλαιακά. Η Άνγκελα Μέρκελ έχει επαναλάβει ότι αυτό θα πρέπει να είναι η έσχατη λύση σε περίπτωση που κάποιο κράτος δεν μπορεί να στηρίξει τις τράπεζες του με ίδια κεφάλαια εάν αυτές δεν βρουν πόρους από τις αγορές.

Πηγή: 24h.gr