Στην έκδοση 6ετούς ομολόγου, ύψους 3 δισ. ευρώ, και την επανέκδοση 16ετούς ομολόγου, ύψους 1 δισ. ευρώ, προχώρησε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM), αντλώντας συνολικά 4 δισ. ευρώ, όπως αναφέρει με ανακοίνωση που ανάρτησε στην ιστοσελίδα του.

Το 6ετές ομόλογο έχει τοκομερίδιο 0% και η απόδοσή του εκτιμάται ότι είναι αρνητική (-0,203%), ενώ οι συνολικές προσφορές για την αγορά του ήταν πάνω από 5,3 δισ. ευρώ.

Το 16ετές ομόλογο έχει τοκομερίδιο 1,125% και η εκτιμώμενη απόδοσή του ανέρχεται στο 0,660%, ενώ οι προσφορές των επενδυτών ξεπέρασαν τα 1,9 δις. ευρώ.

«Η πρώτη συναλλαγή του ESM στο τέταρτο τρίμηνο έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από την αγορά, επιτρέποντας στον ESM να καλύψει τα δύο τρίτα των μακροπρόθεσμων χρηματοδοτικών του αναγκών. Με ένα συνολικό βιβλίο προσφορών 7,2 δισ. ευρώ, θα μπορούσαμε να αποδεχθούμε την πώληση μεγαλύτερου ύψους ομολόγων. Αντίθετα, αποφασίσαμε να εμμείνουμε στη στρατηγική μας να έχουμε μία τακτική παρουσία στην αγορά και να κρατήσουμε 2 δισ. ευρώ για αργότερα στο τρίμηνο», δήλωσε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ESM, Kalin Anev Janse.