ΣΕΒ: Εδώ είναι Βαλκάνια, δεν είναι παίξε γέλασε!

«Αναμένεται να δούμε στην πράξη, εάν ο γάιδαρος του θα μάθει να ζει νηστικός»


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
19:28
06/10/2016
ΣΕΒ: Εδώ είναι Βαλκάνια, δεν είναι παίξε γέλασε!
6
loading

Το σουηδικό μοντέλο των εργασιακών σχέσεων παρουσιάζει στο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων ο ΣΕΒ, με αφορμή τη δημοσιοποίηση του πορίσματος Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τα εργασιακά.

Στο δελτίο με τον τίτλο «Εδώ Εδώ είναι Βαλκάνια, δεν είναι παίξε-γέλασε», ο ΣΕΒ επισημαίνει, μεταξύ άλλων ότι, από τα τέλη της δεκαετίας του 1980, η Σουηδία έχει εγκαταλείψει το σύστημα των συλλογικών διαπραγματεύσεων σε εθνικό επίπεδο για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού. Η έμφαση για τον καθορισμό των μισθών δίδεται πλέον στο κλαδικό και το επιχειρησιακό επίπεδο, ενώ οι οργανισμοί εργοδοτών και εργαζομένων εξακολουθούν να διαπραγματεύονται σε εθνικό επίπεδο για άλλες, πλην των μισθών, πτυχές των εργασιακών σχέσεων, όπως συμφωνίες για συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις, διαδικασίες απολύσεων ή συμμετοχή των συνδικάτων στη διοίκηση των επιχειρήσεων, κ.λπ.

Στη Σουηδία, οι συλλογικές διαπραγματεύσεις καλύπτουν το 88% του συνόλου των εργαζομένων (έναντι 40% στην Ελλάδα) με τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα να καλύπτονται κατά 83% και εκείνους στο δημόσιο τομέα κατά 100%.

Επίσης, όπως αναφέρεται:

«- Οι κλαδικές και οι επιχειρησιακές συμβάσεις είναι νομικά δεσμευτικές για τα δύο μέρη και οι εργοδότες υποχρεούνται να εφαρμόσουν τη σύμβαση για όλους τους εργαζόμενους, καλύπτοντας και όσους δεν είναι μέλη των εργατικών συνδικάτων.

Πολλές οργανώσεις εργοδοτών και εργατικά συνδικάτα έχουν υπογράψει διμερείς συμφωνίες συνεργασίας, που περιλαμβάνουν και ρυθμίσεις για τις διαδικασίες των διαπραγματεύσεων. Στις συμφωνίες συνεργασίας περιλαμβάνονται συνήθως και ρήτρες εργασιακής ειρήνης (απαγόρευση απεργίας) κατά τη διάρκεια ισχύος της συλλογικής σύμβασης εργασίας. Αντίθετα, επιτρέπεται η απεργία, για να ασκηθεί πίεση στον εργοδότη που δεν εκπληρώνει τις συμβατικές του υποχρεώσεις πληρωμής των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους».

Αναφερόμενος στο πόρισμα, ο ΣΕΒ χαρακτηρίζει ως «ακατανόητη παραφωνία» το γεγονός ότι η Επιτροπή «παραγνώρισε τον καθοριστικό ρόλο που παίζει στο σύστημά μας μία θεμελιώδης στρέβλωση, η μονομερής προσφυγή στη διαιτησία που ακυρώνει στην πράξη αυτήν την ίδια την ελευθερία σύναψης συλλογικών συμβάσεων εργασίας, αποτελώντας διεθνή πρωτοτυπία για ανεπτυγμένη οικονομία».

Για τον προϋπολογισμό του 2017, ο ΣΕΒ υποστηρίζει ότι επιχειρείται μία τεράστια αναδιανομή εισοδήματος και στα δύο άκρα των εισοδημάτων, με απρόβλεπτες επιπτώσεις. «Από τη μια πλευρά στους φορολογούμενους, από τα υψηλότερα εισοδήματα προς τα χαμηλότερα (εδώ περιλαμβάνεται και η συμπαθής -προς κάθε κυβέρνηση- ομάδα των φοροφυγάδων) και από την άλλη πλευρά, από τους συνταξιούχους και τους επιδοματούχους του παλαιού συστήματος (όπου δεν υπήρχε διαχωρισμός προνοιακών και συνταξιοδοτικών παροχών) στους δικαιούχους του νέου συστήματος παροχών και κοινωνικών δαπανών. Αναμένεται να δούμε στην πράξη, εάν ο γάιδαρος του Χότζα (οι συνεπείς φορολογούμενοι και οι οργανωμένες επιχειρήσεις) θα μάθει να ζει νηστικός».

Τέλος, για τις προβλέψεις του ΔΝΤ, ο ΣΕΒ αναφέρει ότι αποτυπώνουν τη δυσπιστία του Ταμείου για την αποτελεσματικότητα των μέτρων οικονομικής πολιτικής που έχουν συμφωνηθεί με τους πιστωτές της χώρας και κατά πόσο θα έχουν το προσδοκώμενο αποτέλεσμα όσον αφορά στο ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος.

«Τα μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα που προβλέπει το ΔΝΤ, σε συνδυασμό με μείωση της υπερφορολόγησης, μέσω ανακατανομής του φορολογικού βάρους υπέρ όσων δημιουργούν απασχόληση και εισοδήματα, έτσι ώστε να ενισχυθούν οι συνθήκες διαμόρφωσης μιας διατηρήσιμης ανάπτυξης, οδηγούν το ΔΝΤ σε προβλέψεις για ρυθμούς ανάπτυξης 0,1% και 2,8% για το 2016 και 2017, αντιστοίχως, που είναι οριακώς καλύτεροι από τις επίσημες προβλέψεις, αλλά για διαφορετικούς λόγους και με ένα διαφορετικό μείγμα πολιτικής» καταλήγει ο Σύνδεσμος.

sev

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

6
σχόλια
 1. avatar Ρέμπραντ

  Τα ονόματά τους φιγουράρουν φαρδιά πλατιά στη λίστα Lagarde και τις υπόλοιπες (Borjans, Λουξεμβούργου, εμβασμάτων κλπ. ) αρμοδιότητας του εισαγγελέα διαφθοράς. Εκπρόσωπε του ΣΕΒ, σου υπενθυμίζω πως την λίστα Λαγκάρντ, φύλαγε επιμελώς στον πάτο του επτασφράγιστου συρταριου του, ο φίλος τους Βενιζέλος. Απέφευγε να την ακουμπήσει, όπως ο διάολος το λιβάνι...

 2. avatar κοκο

  Ο ΣΕΒ θέλει κι άλλο αίμα στα χέρια του δεν του φτάνει μια πενταετία αυτοκτονίες φτώχεια και εξαθλίωση για το φτωχό κοινωνικό σύνολο.

 3. avatar Rembrandt

  Ο ΣΕΒ είναι συνυπεύθυνος για την ένταξη της Ελλάδος στο μνημόνιο. Τα μέλη του, γνωστοί διαπλεκόμενοι, έλαβαν υπέρογκα δάνεια τάχα για τον εκσυγχρονισμό των βιομηχανιών τους. Αντ' αυτού, μετέφεραν τα λεφτά σε ξένες τράπεζες και άφησαν τις εταιρείες τους να πτωχεύσουν. Ή τις μετέφεραν στο εξωτερικό, αφήνοντας τους εργαζόμενους απλήρωτους, στους πέντε δρόμους. Μεγάλη ζημιά έπαθε και το τραπεζικό σύστημα, από την μη αποπληρωμή αυτών των θαλασσοδανείων (κόκκινα δάνεια). Πάει πολύ ο ΣΕΒ να κουνάει το δάχτυλο στον Ελληνικό λαό. Αίσχος!

  1. avatar Με ονόματα οι καταγγελίες…

   Ένα παράδειγμα, κάποιο όνομα επιχείρησης που πτώχευσε πριν 5-6 χρόνια βγάζοντας τα λεφτά έξω κι έτσι φτάσαμε στο μνημόνιο; Έτσι αόριστα; Ο ΣΕΒ; Οι "γνωστοί διαπλεκόμενοι"; Ποιοί είναι αυτοί; Γιατί δεν τους γράφεις, αφού είναι γνωστοί;

   1. avatar Που είσαι

    Ο Λαναράς σου θυμίζει κατι;

   2. avatar Ρε φίλε, πες την αλήθεια τώρα

    Ρε φίλε, πες την αλήθεια τώρα, ο Άδωνις δεν είσαι;

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει