Τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού της Σλοβακίας θα πιέσουν το μικρότερο εξ αυτών να ταχθεί υπέρ της επέκτασης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ), αίροντας, έτσι, ένα από τα τελευταία εμπόδια που απομένουν για να προχωρήσει η εφαρμογή του σχεδίου της ΕΕ για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους.

Η κεντροδεξιά κυβέρνηση υπό την πρωθυπουργό Ιβέτα Ραντιτσόβα έχει συμφωνήσει στην επέκταση του ΕΤΧΣ, αλλά το νεοφιλελεύθερο κόμμα Ελευθερίας και Αλληλεγγύης (SaS) έχει δεσμευτεί να εμποδίσει την κύρωσή του στη βουλή.

Η Σλοβακία είναι μια από τις τρεις χώρες που δεν έχουν εγκρίνει ακόμα τη συμφωνία για την ενίσχυση του ταμείου -που διαθέτει 440 δισ. ευρώ- και τη διεύρυνση των δυνατοτήτων του• θεωρείτο ως η χώρα που ήταν λιγότερο πιθανό να κυρώσει τη συμφωνία.

Οι ηγέτες του τετρακομματικού συνασπισμού συναντώνται αργότερα σήμερα για να συζητήσουν την πρόταση που έκανε η Ραντιτσόβα στον ηγέτη του SaS, Ρίτσαρντ Σουλίκ, ο οποίος επιμένει ότι η δεύτερη φτωχότερη χώρα στην ευρωζώνη δεν πρέπει να συμμετάσχει στη «διάσωση» πλουσιότερων χωρών που δανείστηκαν και ξόδεψαν υπερβολικά μεγάλα ποσά.

«Το γεγονός ότι το SaS διαπραγματεύεται και το εξετάζει μου δημιουργεί συγκρατημένη αισιοδοξία», σχολίασε ο Πάβολ Χρούσοβσκι, επικεφαλής των Χριστιανοδημοκρατών (KDH). «Ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να πούμε ένα οριστικό ‘ναι’ ή ‘όχι’ στη σημερινή συνεδρίαση του συνασπισμού. Νομίζω ότι ο χρόνος για την αναζήτηση συμβιβαστικής λύσης έχει εξαντληθεί».

Ο Μπέλα Μπουγκάρ, επικεφαλής του κόμματος Most-Hid, δήλωσε ότι η πρόταση που έκανε η Ραντιτσόβα στο SaS την περασμένη εβδομάδα -οι λεπτομέρειές της παραμένουν άγνωστες στα ΜΜΕ και στο κοινό- δημιούργησε χώρο για μια συμφωνία.

Μια επιτροπή στη βουλή αναμενόταν να αρχίσει διάλογο για το ΕΤΧΣ σήμερα και να παρουσιάσει την πρότασή της στη βουλή ως το τέλος αυτής της εβδομάδας.

Χθες Δευτέρα ο υπουργός Οικονομικών Ιβάν Μίκλος είπε ότι η κυβέρνηση αναμένεται να ψηφίσει την 11η Οκτωβρίου και όχι αργότερα από την 14η Οκτωβρίου ώστε να υπάρχει απόφαση πριν από τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ την 17η Οκτωβρίου.

Χωρίς την έγκριση της Σλοβακίας η επέκταση του ΕΤΧΣ δεν θα μπορέσει να προχωρήσει. Το SaS έχει 21 από τους 77 βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού και οι ψήφοι του είναι σημαντικοί για να υπερψηφιστεί η συμφωνία στην 150μελή βουλή. Η μόνη εναλλακτική οδός για τη Ραντιτσόβα θα ήταν να συνάψει μια συμφωνία με το κεντροαριστερό κόμμα Smer.

Το Smer υποστηρίζει την επέκταση του ΕΤΧΣ αλλά αρνείται να την υποστηρίξει έως ότου όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης το πράξουν, στάση που αναλυτές εκτιμούν ότι ίσως αποσκοπεί στην πτώση της κυβέρνησης και στην προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

Η άρνηση του Σουλίκ να δεχθεί την κύρωση της συμφωνίας για την υποστήριξη της Ελλάδας σήμανε την δημοσκοπική άνοδο του SaS, που σύμφωνα με την εταιρία δημοσκοπήσεων Polis έφθασε το 8% τον περασμένο μήνα (από 6,1%), ενώ η δημοτικότητα των άλλων κομμάτων του συνασπισμού φθίνει.

Ωστόσο οδήγησε σε κλιμάκωση της έντασης στον κυβερνητικό συνασπισμό. “Φοβούμαι ότι δεν μπορούμε να κυβερνήσουμε έτσι”, είπε ο Χρούσοβσκι την Κυριακή. Ο Μπουγκάρ εξέφρασε ανάλογη άποψη.

Ωστόσο οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το 50% των σλοβάκων ψηφοφόρων τάσσεται κατά της στήριξης της Ελλάδας και άλλων χρεωμένων, πάντως πλουσιότερων από τη Σλοβακία, χωρών-μελών της ευρωζώνης.

«Το ΕΤΧΣ απλώς αναβάλλει και επιδεινώνει τα προβλήματα. Μια περαιτέρω διάσωση δεν θα βοηθήσει την Ελλάδα», έγραψε ο Γιούραι Κάρπις, του Ινστιτούτου Iness, στην έκδοση της ταμπλόιντ εφημερίδας Novy Cas στο Διαδίκτυο.