Στις αντοχές που παρουσιάζει το εγχώριο τραπεζικό σύστημα παρά την δημοσιονομική κρίση της χώρας και τις επιπτώσεις της, έδωσε έμφαση ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Βασίλης Ράπανος, σε παρέμβαση του στο συνέδριο του Economist.

«Η Ελλάδα είναι μία από τις ελάχιστες χώρες στην οποία το κράτος δεν παρενέβη για να σώσει ούτε μία τράπεζα λόγω της κρίσης, κάτι που συνέβη σε πολλές άλλες χώρες.

Και παρά τις πολύ μεγάλες δυσκολίες, το τραπεζικό σύστημα αντέχει σήμερα. Αν υποφέρει το τραπεζικό σύστημα δεν οφείλεται σε δικές του αδυναμίες, αλλά στην υποβάθμιση την οποία υπέστη εξαιτίας της υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδος. Αποτέλεσμα αυτής της υποβάθμισης είναι ότι οι διεθνείς χρηματαγορές έχουν κλείσει για το τραπεζικό σύστημα», ανέφερε ο κ. Ράπανος.

Ένα άλλο σημαντικό δείγμα της αντοχής και της αξιοπιστίας του τραπεζικού συστήματος, είναι ότι μετά τα τεστ αντοχής τα αποτελέσματα των οποίων δημοσιοποιήθηκαν τον τελευταίο Ιούνιο, οι ελληνικές τράπεζες απεδείχθη να έχουν σημαντική κεφαλαιακή επάρκεια.

Ακόμη και μετά από την απομείωση της αξίας των ομολόγων που υπέστησαν όλες οι τράπεζες λόγω της απόφασης για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην ανταλλαγή ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου, η οποία κυμάνθηκε από το 15% μέχρι το 20%, οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας των ελληνικών τραπεζών είναι εξαιρετικά καλοί, πολύ υγιείς. Θέλουν οι τράπεζες να βοηθήσουν την ελληνική οικονομία. Δυστυχώς, η ρευστότητα την οποία έχουν, είναι πολύ περιορισμένη, ανέφερε ο κ. Ράπανος.

Αν αποκατασταθεί η βεβαιότητα στην ελληνική οικονομία, αν μειωθεί η αβεβαιότητα που συνεπάγεται και τη μείωση των περίφημων spreads, αν αποκατασταθεί η βεβαιότητα και οι Έλληνες αρχίζουν να επαναφέρουν τις αποταμιεύσεις τους στις ελληνικές τράπεζες, τότε θα μπορέσουν και οι ελληνικές τράπεζες, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα να βοηθήσει πιο αποτελεσματικά την προσπάθεια για οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα, πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΕΕΤ.

Αναφερόμενος σε γενικότερα θέματα ο κ. Ράπανος, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Πιστεύουμε ακράδαντα στη σημασία που έχουν οι διαρθρωτικές αλλαγές. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι το ελληνικό πολιτικό σύστημα και όχι μόνο η κυβέρνηση, αλλά το ελληνικό πολιτικό σύστημα θα δείξει τις αντοχές εκείνες που του επιτρέπουν να προχωρήσει σε συναινέσεις για να βγει η χώρα από το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται».