Υπεραισιόδοξες εμφανίζονται οι προοπτικές ότι η επικείμενη συνάντηση την Κυριακή μεταξύ του ΟΠΕΚ και πετρελαιοπαραγωγών εκτός του οργανισμού θα μπορούσε να οδηγήσει ένα πάγωμα της παραγωγής εμφανίζονται ολοένα και πιο αισιόδοξες καθώς μια σειρά από χώρα που συμμετέχουν στη σύνοδο θα μπορούσαν να τορπιλίσουν τις όποιες πιθανότητες για μια συμφωνία, αναφέρει το αμερικανικό δίκτυο CNBC.

Στη συνάντηση της 17ης Απριλίου στη Ντόχα του Κατάρ αναμένεται να παρευρευθούν τουλάχιστον 15 χώρες, στις οποίες αντιστοιχεί το 75% της παγκόσμιας παραγωγής του αργού. Οι τιμές του πετρελαίου έχουν καταγράψει προσφάτως ράλι εν μέσω ελπίδων ότι οι εξαγωγείς πετρελαίου, που έχουν πληγεί από τη μείωση των εσόδων τους λόγω της υποχώρησης των τιμών και της υπερβάλλουσας παραγωγής, θα είναι έτοιμοι να συμφωνήσουν ομόφωνα να παγώσουν τα επίπεδα παραγωγής προκειμένου να σταθεροποιήσουν και να αποκαταστήσουν την ισορροπία στην αγορά πετρελαίου.

Το «παρών» αναμένεται να δώσουν τα 13 μέλη του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ), με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία καθώς και η Ρωσία, το Ομάν και το Μπαχρέιν, που δεν είναι μέλη του ΟΠΕΚ. Το Μεξικό εκτιμάται ότι θα συμμετάσχει ως «παρατηρητής», αλλά οι ΗΠΑ δεν θα παρευρευθούν παρόλο που η δική τους παραγωγή μειώνεται δραματικά ύστερα από τη υποχώρηση των τιμών από τα μέσα του 2014.

Το μόνο πρόβλημα, επισημαίνει το CNBC, είναι ότι όλοι οι παραγωγοί θα πρέπει να συμφωνήσουν σε μείωση της παραγωγής εάν είναι να επιτευχθεί μια συμφωνία, κάτι που δεν είναι εύκολο καθώς υπάρχουν γεωπολιτικές αντιπαλότητες και πρέπει να καλυφθούν διαφορετικές οικονομικές ανάγκες.

Για παράδειγμα, η Σαουδική Αραβία έχει πει ότι θα δεχθεί μια μείωση της παραγωγής μόνο εάν το Ιράν, ο αντίπαλός της στην περιοχή, κάνει το ίδιο. Στο μεταξύ, το Ιράν έχει πει ότι δεν θέλει να μειώσει την παραγωγή και είναι αποφασισμένο να ανακτήσει το μερίδιό του στην αγορά καθώς προσπαθεί να ανακάμψει από τα χρόνια διεθνών κυρώσεων σε βάρος της Τεχεράνης. Στην πραγματικότητα, το Ιράν έχει πει ότι θα συμμετάσχει στη συνάντηση, αλλά δεν θα συζητήσει το ενδεχόμενο μειώσεων.

Αντίστοιχα, κάποιες χώρες στη Λατινική Αμερική έχουν ήδη μειώσει την παραγωγή και άλλες είναι απρόθυμες να προχωρήσουν σε μια τέτοια κίνηση προκειμένου να στηρίξουν τις τιμές, καθώς ανησυχούν ότι θα πληγούν οι επενδύσεις, ενώ εκφράζουν επιφυλάξεις για το κατά πόσο θα τηρήσουν την όποια συμφωνία άλλες χώρες.