Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν δήλωσε σήμερα ότι υπέβαλε ερωτήματα στους επικεφαλής της Societe Generale για το ιστορικό της τράπεζας σε ό,τι αφορά τη σύσταση εικονικών εταιριών και το άνοιγμα λογαριασμών για πελάτες της στον Παναμά.

Αυτή την εβδομάδα, η SocGen ήταν τέταρτη στη λίστα των διεθνών τραπεζών που δημιούργησαν εικονικές εταιρίες στον Παναμά από τη δεκαετία του ’90, ο συνολικός αριθμός των οποίων ανήλθε στις 979. Η λίστα αυτή βασίστηκε στη διαρροή εγγράφων από μια δικηγορική εταιρία του Παναμά, με την υπόθεση να είναι πλέον γνωστή ως Panama Papers, η οποία αποκάλυψε ενδεχόμενες φορολογικές παρατυπίες μέσω υπεράκτιων εταιριών.

«Αυτό που είναι σημαντικό για εμένα… είναι τι συνέβη τα τελευταία χρόνια, για παράδειγμα, εάν η Societe Generale άνοιξε – μέσω θυγατρικής ή η ίδια – λογαριασμούς offshore και δημιούργησε εικονικές εταιρίες με στόχο να αποκρύψει κάτι και ιδιαίτερα χρήματα με στόχο την φοροαποφυγή… Του είπα ότι όλα πρέπει να βρεθούν στο τραπέζι», ανέφερε ο Σαπέν στο ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1 αναφορικά με τη συνάντηση που είχε χθες με τους επικεφαλής της τράπεζας.

Η SocGen, μια από τις τρεις μεγαλύτερες γαλλικές τράπεζες, δήλωσε την Δευτέρα ότι τηρεί όλους τους κανόνες στις χώρες όπου δραστηριοποιείται και ότι αντιμετωπίζει ενεργά την φοροδιαφυγή.

Ο Σαπέν δήλωσε στην εφημερίδα Le Monde ότι οι αρμόδιες γαλλικές αρχές θα μπορούσαν να προχωρήσουν σε έρευνες στη Γαλλία και τις θυγατρικές της Societe Generale στο Λουξεμβούργο.