Πτώση σημείωσαν οι τιμές των κατοικιών το 2015 σε σχέση με το 2014, σύμφωνα με τα στοιχεία του πανελλαδικού δικτύου της RE/MAX. Σε εθνικό επίπεδο, οι τιμές των μεταχειρισμένων μειώθηκαν κατά μέσο όρο 4,5%, ενώ των νεόδμητων δεν παρουσίασαν ιδιαίτερη μεταβολή.

Συγκεκριμένα, στην περιοχή της Αττικής στα μεταχειρισμένα σημειώθηκε πτώση έως και 3%, ενώ στα νεόδμητα δεν υπήρξε ουσιώδης μεταβολή. Ακολούθως, στη Θεσσαλονίκη, η πτώση στα μεταχειρισμένα κατά μέσο όρο ήταν 4,5%, ενώ στα νεόδμητα οι τιμές, επίσης, παρέμειναν αμετάβλητες. Τέλος, για την υπόλοιπη χώρα, στα μεταχειρισμένα σημειώθηκε πτώση κατά μέσο όρο 7% και στα νεόδμητα 3%.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της RE/MAX, η συνεχής, εδώ και έξι χρόνια, πτώση των τιμών των ακινήτων τροφοδοτείται αφενός από την έλλειψη χρηματοδότησης της αγοράς ακινήτου από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και τη μείωση της αγοραστικής δύναμης και αφετέρου από την υπερπροσφορά ακινήτων προς πώληση για την κάλυψη οικονομικών υποχρεώσεων, αλλά και τη γενικότερη αβεβαιότητα, λόγω της επικρατούσας οικονομικής και πολιτικής αστάθειας.

Το 2015, το κύριο ενδιαφέρον των αγοραστών στράφηκε ξανά στις μεταχειρισμένες κατοικίες μικρού σχετικά εμβαδού, ακολουθώντας την τάση των προηγουμένων ετών, λόγω των πιο προσιτών τιμών τους και των μειωμένων εξόδων (θέρμανσης, φόρων, κλπ).

Ακολουθεί σύνοψη των αποτελεσμάτων της έρευνας:

Σε όλη τη χώρα πάνω από 8 στα 10 των πωληθέντων ακινήτων ήταν κατοικίες (διαμερίσματα & μονοκατοικίες/μεζονέτες), ενώ τα οικόπεδα, καθώς και τα επαγγελματικά ακίνητα, είχαν μικρά μερίδια (ποσοστό 8% & 10%, αντίστοιχα).

Στην Αττική, το 85% των πωληθέντων ακινήτων ήταν κατοικίες. Τα οικόπεδα-αγροτεμάχια έφθασαν μόλις στο 3%, ενώ η συμμετοχή των επαγγελματικών ακινήτων ανήλθε στο 12% επί του συνόλου των πωληθέντων ακινήτων. Στη Θεσσαλονίκη, οι αγοραπωλησίες οι οποίες πραγματοποιήθηκαν μέσα από το δίκτυο της RE/MAX για το 2015, επικεντρώθηκαν αποκλειστικά (100%) στις κατοικίες.

Συνεχίζοντας την τάση των προηγουμένων ετών, πανελλαδικά, προτιμήθηκαν παλαιές κατοικίες άνω της 5ετίας σε ποσοστό 91% έναντι των νεόδμητων & νέων (μέχρι 5ετίας), που κατάφεραν να συγκεντρώσουν μόλις το 9%. Έντονο ήταν το ενδιαφέρον για κατοικίες 6 έως 15 ετών (27% του συνόλου), ενώ κυρίαρχη στις προτιμήσεις των αγοραστών αναδείχθηκε η κατηγορία των παλαιών άνω των 30 ετών (36%).

Στην Αττική, πάνω από 1 στα 2 (53%) ακίνητα που πωλήθηκαν ήταν παλαιά (άνω 25ετίας). Τα νεόδμητα μαζί με τα νέα (έως 5ετίας), συγκέντρωσαν μόνο το 6%, ενώ αυτά με ηλικία 6 έως 15 ετών συγκέντρωσαν πάνω από το 1/4 των προτιμήσεων (26%). Για την ενδιάμεση κατηγορία ακινήτων 16 έως 25 ετών, το ποσοστό αυτό ανήλθε στο 15%.

Στη Θεσσαλονίκη, στην κορυφή των προτιμήσεων βρίσκονται κατοικίες που ξεπερνούν την 30ετία (σχεδόν 6 στις 10), τα νεόδμητα απουσιάζουν εντελώς, ενώ 1 στα 4 ήταν έως 10ετίας.

Πανελλαδικά, η μικρομεσαία κατηγορία έως 90 τ.μ. συγκέντρωσε τη μεγαλύτερη απήχηση, πλησιάζοντας το 60%, με σχεδόν ισοκατανεμημένα τα ποσοστά στις τρεις υποκατηγορίες (1- 50τ.μ./51-70τ.μ./71-90τ.μ.). Ιδιαίτερη κίνηση εμφάνισαν οι κατοικίες 91-110 τ.μ. με ποσοστό 16% και οι κατοικίες 111-130 τ.μ. με ποσοστό 10%. Τα μεγαλύτερα σπίτια άνω των 130τ.μ. προτιμήθηκαν από το 15% των αγοραστών.

Στην Αττική, από τους μισούς περίπου αγοραστές (47%) προτιμήθηκαν οι μεσαίες κατοικίες (δηλαδή εμβαδού 71-110τμ.), ενώ όλες σχεδόν οι υπόλοιπες κατηγορίες κινήθηκαν κοντά στο 10%.

Στη Θεσσαλονίκη, η δημοφιλέστερη κατηγορία ήταν αυτή των ακινήτων από 51-70τ.μ. που την επέλεξαν σχεδόν 4 στους 10 αγοραστές, με δεύτερη επιλογή τα διαμερίσματα 71-90τμ (22%). Αξιοσημείωτο είναι, όμως και το 22% εκείνων που στράφηκε σε μεγάλες κατοικίες άνω των 150τ.μ.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.