«Η αγορά είναι πολύ ρηχή και η έξοδος από την ύφεση δεν είναι ακόμη ορατή. Τα πολύ μικρά μεγέθη των καθαρά ελληνικών συναλλαγών και τα ελάχιστα διεθνή deals δίνουν το στίγμα. Το 2016 δείχνει δυναμικότερο με τρεις αποκρατικοποιήσεις προς ολοκλήρωση, τις τράπεζες να συνεχίζουν τις αποεπενδύσεις τους και τουλάχιστον δύο μεγάλα deals. Απαραίτητο για την ενίσχυση της ορμής είναι η ουσιαστική βελτίωση του επενδυτικού κλίματος» εκτίμησε ο Κώστας Μητρόπουλος, Εντεταλμένος Σύμβουλος της PwC, παρουσιάζοντας σήμερα μελέτη της εταιρείας, με θέμα τις εξαγορές και συγχωνεύσεις στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τη μελέτη, το 2016, η αξία των Ε&Σ μπορεί να ξεπεράσει τα 7 δισ. ευρώ, λόγω των ήδη συμφωνημένων, αλλά όχι ολοκληρωμένων, αποκρατικοποιήσεων, της πώλησης της FINANSBANK και μερικών ακόμη συναλλαγών.

Ο Μάριος Ψάλτης, διευθύνων σύμβουλος της PwC, σχολίασε ότι η ελληνική οικονομία είναι κάτω από μεγάλη πίεση, αλλά δείχνει αντοχή και αν ολοκληρωθεί σύντομα και με επιτυχία η αξιολόγηση που βρίσκεται σε εξέλιξη, οι επενδυτές μπορεί να αντιδράσουν ιδιαίτερα θετικά. Το πλέον, όμως, απαραίτητο στοιχείο για επενδύσεις, είναι η ενίσχυση της εμπιστοσύνης προς το τραπεζικό σύστημα και τη χώρα, γενικότερα, πρόσθεσε.

Για τις τράπεζες, η μελέτη αναφέρει ότι θα συνεχίσουν να διαθέτουν προς πώληση τις μη κύριες δραστηριότητες, σύμφωνα με τα σχέδια αναδιάρθρωσής τους.

Συμπεριλαμβανομένης της Finansbank, η αξία συναλλαγών μπορεί να ξεπεράσει τα 3,3 δισ. ευρώ. Οι ιδιωτικοποιήσεις θα επιταχυνθούν. Με την ολοκλήρωση όσων έχουν ήδη ανακοινωθεί και επιπλέον μερικών που ενδέχεται να ολοκληρωθούν το 2016, η αξία των συναλλαγών μπορεί να ξεπεράσει τα 2 δισ. ευρώ, εκτιμά η μελέτη.