Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) εξετάζει διεξοδικά και χωρίς «ταμπού» τα μέτρα αύξησης του πληθωρισμού στην ευρωζώνη, διαβεβαίωσε σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Πέτερ Πράετ, επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ.

«Δεν υπάρχουν ταμπού», διαβεβαίωσε ο Πράετ, που είναι ένα από τα έξι μέλη του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ.

«Βρισκόμαστε σε μια κατάσταση κατά την οποία η επίτευξη του στόχου μας για τον πληθωρισμό θα μπορούσε και πάλι να μετατεθεί χρονικά. Δεν μπορούμε να αρνηθούμε ότι αυτός ο κίνδυνος είναι πραγματικός», δήλωσε ο Πράετ. Η ΕΚΤ, που είναι ο θεματοφύλακας του ευρώ, πιέζει συνεχώς από το 2012 για να επιστρέψει ο πληθωρισμός στο επίπεδο που εκείνη κρίνει επιθυμητό, δηλαδή «κοντά αλλά χαμηλότερα από το 2%».

«Αυτό θα το αξιολογήσουμε τον Δεκέμβριο, ιδίως υπό το φως των νέων οικονομικών προβλέψεων» που θα ανακοινώσει όπως κάθε τρίμηνο η ΕΚΤ, πρόσθεσε ο Βέλγος οικονομολόγος.

«Το διοικητικό συμβούλιο έχει στείλει ένα ισχυρό μήνυμα. Είναι έτοιμο να εξαγάγει τα συμπεράσματα από την αξιολόγηση της κατεύθυνσης της νομισματικής πολιτικής», δήλωσε ο Πράετ.

Η ΕΚΤ έχει μειώσει το επιτόκιο για πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης του Ευρωσυστήματος στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο του 0,05%, ενώ το επιτόκιο διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων βρίσκεται στο επίπεδο του -0,20%.

Σε ό,τι αφορά την εκ νέου μείωση αυτού του επιτοκίου, «αναλύουμε τη δική μας εμπειρία σε αυτό το θέμα και παρακολουθούμε αυτή άλλων χωρών» δήλωσε ο Πράετ.

«Ο γενικότερος αντίκτυπος στην οικονομία είναι ευνοϊκός. Σε ό,τι αφορά τις τράπεζες, υπάρχει ένας αρνητικός αντίκτυπος στα περιθώρια κερδους, αλλά ωφελούνται από τον θετικό αντίκτυπο στο σύνολο της οικονομίας», είπε ο Πράετ.

Η κεντρική τράπεζα ανησυχεί για την ισχύ και την επιμονή παραγόντων που εμποδίζουν την επάνοδο του πληθωρισμού στα επιθυμητά επίπεδα, όπως η μείωση των τιμών του πετρελαίου και η οικονομική επιβράδυνση στην Κίνα.

Ερωτηθείς εάν είναι αποτελεσματική η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ σε ό,τι αφορά την άνοδο του πληθωρισμού στην ευρωζώνη προς το στόχο της κεντρικής τράπεζας, ο Πράετ απάντησε: «Σε ό,τι αφορά το δανεισμό ναι, σε ό,τι αφορά τις συνθήκες χρηματοδότησης ναι, σε ό,τι αφορά την οικονομία ναι». Η επίτευξη του στόχου για τον πληθωρισμό παίρνει χρόνο, ιδιαίτερα στο πλαίσιο των χαμηλών τιμών πετρελαίου, πρόσθεσε ο οικονομολόγος.

Ο Πράετ εκτιμά ότι «ο κίνδυνος αποπληθωρισμού είναι πολύ μικρός», επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι ο «κίνδυνος διολίσθησης σε ένα καθεστώς πολύ αδύναμης ανάπτυξης και πληθωρισμού είναι απολύτως πραγματικός».

Για να αποτραπεί αυτή η κατάσταση, η ΕΚΤ έχει καλέσει τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης να επιταχύνουν τις μεταρρυθμίσεις. «Είναι αναγκαίο να δεσμευθούν πραγματικά σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις» πρόσθεσε.