Ορισμένες μεγάλες ελληνικές τράπεζες μπορεί να χρειαστεί να κλείσουν και να περάσουν στα χέρια ισχυρότερων αντιπάλων τους στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης του κλάδου που μπορεί να διαδεχθεί οποιαδήποτε διάσωση της χώρας, γράφει το Reuters επικαλούμενο Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συναντηθούν την Κυριακή σε μια προσπάθεια της τελευταίας στιγμής για να επιτευχθεί συμφωνία με την Ελλάδα.

Ανεξάρτητα ωστόσο από το αν θα «ξεκλειδώσουν» ή όχι νέοι πόροι για την κυβέρνηση, ορισμένες ελληνικές τράπεζες, που έχουν δεχθεί πλήγμα από το πολιτικό και οικονομικό χάος, μπορεί να χρειαστεί να κλείσουν και να συγχωνευτούν με ισχυρότερους αντιπάλους τους, τόνισαν οι αξιωματούχοι στο Reuters.

Ένας αξιωματούχος είπε πως οι τέσσερις μεγάλες τράπεζες της Ελλάδας μπορεί να γίνουν δύο, κάτι που χωρίς αμφιβολία θα συναντήσει σθεναρή αντίσταση στην Αθήνα.

Ακόμα ένας αξιωματούχος τονίζει πως παρότι οι συγχωνεύσεις τραπεζών είναι αναγκαίες, αυτό μπορεί να συμβεί μακροπρόθεσμα.

«Η ελληνική οικονομία είναι κατεστραμμένη. Αυτό σημαίνει πως οι τράπεζες χρειάζονται επανεκκίνηση», λέει η πρώτη πηγή στο πρακτορείο, προσθέτοντας πως θα ήταν αναγκαία άμεση δράση ύστερα από οποιοδήποτε σχέδιο διάσωσης ανάμεσα στην Αθήνα και την ευρωζώνη. «Η Κύπρος θα μπορούσε να είναι ο πρότυπο. Έχεις λίγο χρόνο… κάνεις αμέσως αναδιάρθρωση».