Την άποψη πως παραβλέπουμε το βασικό στοιχείο της ελληνικής κρίσης διατυπώνει ο δήμαρχος του Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον σε άρθρο του στη βρετανική εφημερίδα Telegraph.

«Μιλάμε για προθεσμίες και αδιέξοδα, για εμπλεκόμενες προσωπικότητες και πολιτικούς αλλά έχει αναδειχθεί ένα γιγάντιο συμπέρασμα που μόνο ένας κρετίνος θα μπορούσε να αγνοήσει. Δεν θα είχε καμία διαφορά για το συμπέρασμα αυτό αν η ελληνική κυβέρνηση αποτελείτο από ένα τσούρμο νέο- Μαρξιστές με δερμάτινα ή μια χούντα τραπεζιτών της Φρανκφούρτης. Δεν έχει σημασία- σε σχέση με το συγκεκριμένο επιχείρημα- αν το όλο πράγμα καταρρεύσει αύριο, τον άλλο μήνα ή του χρόνου. Μπορούν να παραπέμψουν το θέμα στο μέλλον ή να παρακολουθούν το όλο θέμα να ισοπεδώνεται από τη λογική των αγορών. Μπορούν να κρατήσουν τους Έλληνες εγκλωβισμένους για πάντα στο προκρούστειο βασανιστήριο του ευρώ ή να τους επιστρέψουν να τυπώσουν δισεκατομμύρια νέες δραχμές στο πίσω μέρος των κουτιών δημητριακών.

Ο,τι κι αν γίνει τίποτα δεν αλλάζει τη θεμελιώδη αλήθεια: οι Έλληνες δεν θα έπρεπε ποτέ να έχουν προσχωρήσει στο ευρώ.

Είναι τρελοί που άφησαν την ασφάλεια ενός ανεξάρτητου νομισματικού συστήματος και πληρώνουν γι’ αυτό στην καθημερινή και κλιμακούμενη ανθρώπινη τραγωδία: προσδόκιμο ζωής που μειώνεται, αυτοκτονίες που αυξάνονται, ανεργία, φάρμακα που δεν μπορούν να αγοράσουν, επεμβάσεις που ακυρώνονται, η ελπίδα που εκλείπει.

Όπως κι αν εξελιχθεί η ελληνική καταστροφή εξερράγη στην καρδιά της ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης, πως η απώλεια του εθνικού πολιτικού ελέγχου είναι ένα τίμημα που πάντα αξίζει να πληρώσεις με αντάλλαγμα οικονομικά οφέλη.

Αυτό είναι το «Φαουστιανό σύμφωνο» της ΕΕ: παραδίδεις κάτι πολύτιμο με τη μορφή της εθνικής αυτονομίας- και όλοι υποτίθεται πως θα γίνουν πλουσιότεροι. Λοιπόν, προφανώς αυτό δεν ισχύει για την Ελλάδα. Η απώλεια της νομισματικής ανεξαρτησίας είναι σήμερα η βασική αιτία των δεινών τους, της ταπείνωσης και της απεχθούς οικονομικής σκλαβιάς. Η απώλεια της εθνικής κυριαρχίας έχει γίνει για την Ελλάδα καταστροφή».