Σημαντική άνοδο σημειώνουν και σήμερα οι αποδόσεις των ομολόγων στην περιφέρεια της Ευρωζώνης.

Η απόδοση των ελληνικών 10ετών ομολόγων αυξήθηκε κατά 10 μονάδες βάσης στο 13,5%, ενώ των αντίστοιχων ιρλανδικών ομολόγων αυξήθηκε κατά 3 μονάδες βάσης στο 9,5%. Αύξηση κατά 10 μονάδες βάσης στο 5,4% σημείωσε και η απόδοση των 10ετών ισπανικών ομολόγων.

Το πρακτορείο Reuters αναφέρει ως αιτία την υποβάθμιση του αξιόχρεου της Ιρλανδίας από τον οίκο Moody’s κατά δύο βαθμίδες, η οποία προστέθηκε στα σενάρια των επενδυτών για την αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας.

Ο οίκος Moody’s υποβάθμισε σήμερα το πρωί το αξιόχρεο της Ιρλανδίας στο Baa3, που είναι το τελευταίο επίπεδο επενδυτικής διαβάθμισης, ενώ διατήρησε αρνητική την προοπτική της αξιολόγησης του. Ο οίκος ανέφερε ότι είναι πιθανή η επιδείνωση της δημοσιονομικής κατάστασης της Ιρλανδίας, λόγω των ασθενών προοπτικών ανάπτυξης και της αύξησης του κόστους δανεισμού της, μετά την αύξηση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Τα σενάρια και δημοσιεύματα για ενδεχόμενη αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας συνεχίσθηκαν και σήμερα, παρά τη διάψευσή τους από υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, τον επικεφαλής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος – Καν, και αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal, που επικαλείται δύο ανώνυμες κυβερνητικές πηγές της Ευρωζώνης, ανέφερε ότι η πλειοψηφία των χωρών της Ευρωζώνης πιστεύουν ότι είναι αναπόφευκτη η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και μπορεί να γίνει το επόμενο έτος.