«Ανεύθυνη συμφωνία» χαρακτηρίζει η Σοσιαλιστική Ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τη δέσμη μέτρων για την ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης που υιοθέτησε σήμερα το Συμβούλιο EΚΟΦΙΝ στις Βρυξέλλες.

Ειδικότερα, ο εκπρόσωπος της Σοσιαλιστικής Ομάδας για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις, Ούντο Μπούλμαν, τονίζει σε γραπτή ανακοίνωση ότι η συμφωνία αυτή οδηγεί την ευρωπαϊκή οικονομία «σε λάθος δρόμο λόγω της εμμονής των υπουργών οικονομικών της ΕΕ για περιορισμό των δημοσίων ελλειμμάτων και του χρέους».

«Απαιτείται αυξημένη δημοσιονομική πειθαρχία, αλλά όχι σε τέτοιο βαθμό που να πνίγει την ανάπτυξη», αναφέρει χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών.

Η αρμόδια της σοσιαλιστικής ομάδας για την οικονομική διακυβέρνηση, Ελίζα Φερέιρα, τονίζει ότι «οι υπουργοί οικονομικών της ΕΕ απέτυχαν να απαντήσουν στις ανάγκες για ισχυρές και στρατηγικές δημόσιες επενδύσεις, ώστε να υποστηριχθεί η ανταγωνιστικότητα σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά και η σύγκλιση των ευρωπαϊκών οικονομιών».

Σύμφωνα με την Ε. Φερέιρα, η θέση του Συμβουλίου είναι «ανεύθυνη», καθώς η συμφωνία αυτή μπορεί μεν να ενισχύσει την οικονομική διακυβέρνηση μεσοπρόθεσμα αλλά θα αποδυναμώσει τις προοπτικές της Ευρώπης για τόνωση της ανάπτυξης και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.