Την εξέταση νέων σημαντικών μέτρων για την απομόνωση της Μόσχας αναμένεται να ζητήσει από την ΕΕ η Ουκρανία την επόμενη εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένης της κατάσχεσης ρωσικών περιουσιακών στοιχείων και της επιβολής κυρώσεων σε ορισμένους αγοραστές ρωσικού πετρελαίου, σύμφωνα με ένα αδημοσίευτο ουκρανικό υπόμνημα που εξέτασε το Reuters.

Ένα έως τώρα αδημοσίευτο ουκρανικό υπόμνημα, το οποίο, σύμφωνα με το Reuters θα παρουσιαστεί στην ΕΕ, καλεί το μπλοκ των 27 κρατών μελών να υιοθετήσει μια πιο επιθετική και ανεξάρτητη στάση ως προς τις κυρώσεις, καθώς επικρατεί αβεβαιότητα σχετικά με τον μελλοντικό ρόλο της Ουάσινγκτον.

Μεταξύ των 40 σελίδων συστάσεων περιλαμβάνονται εκκλήσεις για την υιοθέτηση νομοθεσίας που θα επιταχύνει την κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων από πρόσωπα που έχουν υποστεί κυρώσεις, και τη μεταφορά τους στην Ουκρανία. Τα πρόσωπα αυτά θα μπορούσαν στη συνέχεια να ζητήσουν αποζημίωση από τη Ρωσία.

Η ΕΕ θα πρέπει να εξετάσει μια σειρά μέτρων ώστε οι κυρώσεις της να εφαρμόζονται πιο αποτελεσματικά και πέρα από τα σύνορά της, μεταξύ άλλων στοχεύοντας ξένες εταιρείες που χρησιμοποιούν ευρωπαϊκή τεχνολογία για να βοηθήσουν τη Ρωσία, καθώς και «την εισαγωγή δευτερογενών κυρώσεων σε αγοραστές ρωσικού πετρελαίου».

Τέτοιες δευτερογενείς κυρώσεις, που θα μπορούσαν να πλήξουν μεγάλους αγοραστές όπως η Ινδία και η Κίνα, θα αποτελούσαν σημαντικό βήμα, το οποίο η Ευρώπη μέχρι στιγμής διστάζει να κάνει. Ο Τραμπ είχε συζητήσει δημόσια το ενδεχόμενο αυτό, πριν τελικά αποφασίσει να μην προχωρήσει προς το παρόν.

Το υπόμνημα ζητά επίσης από την ΕΕ να εξετάσει τη χρήση περισσότερων αποφάσεων με ενισχυμένη πλειοψηφία όσον αφορά τις κυρώσεις, ώστε να αποτραπεί το ενδεχόμενο μεμονωμένα κράτη-μέλη να μπλοκάρουν μέτρα που διαφορετικά απαιτούν ομοφωνία.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν απάντησε άμεσα σε αίτημα του Reuters για σχόλιο σχετικά με το ουκρανικό έγγραφο.

Υπενθυμίζεται πως αφού μίλησε με τον Πούτιν τη Δευτέρα, ο Τραμπ επέλεξε να μην επιβάλει νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, απογοητεύοντας τους Ευρωπαίους ηγέτες και το Κίεβο, οι οποίοι τον πίεζαν επί εβδομάδες να εντείνει την πίεση προς τη Μόσχα.

Ο Τραμπ μίλησε με Ουκρανούς και Ευρωπαίους ηγέτες μετά την τηλεφωνική του συνομιλία με τον Πούτιν και τους είπε ότι δεν θέλει να επιβάλει κυρώσεις αυτή τη στιγμή και ότι πρέπει να δοθεί χρόνος για να διεξαχθούν συνομιλίες, σύμφωνα με άτομο που γνωρίζει τη συζήτηση, όπως μετέδωσε το Reuters.

Το Reuters γράφει πως η ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο προχώρησαν την Τρίτη στην επιβολή πρόσθετων κυρώσεων κατά της Ρωσίας, δηλώνοντας ότι εξακολουθούν να ελπίζουν πως η Ουάσινγκτον θα τους ακολουθήσει. Ωστόσο, οι Ευρωπαίοι συζητούν πλέον ανοιχτά τρόπους για να συνεχίσουν να ασκούν πίεση στη Μόσχα σε περίπτωση που οι ΗΠΑ δεν είναι πλέον διατεθειμένες να συμμετάσχουν.

Δημόσια, η Ουκρανία έχει προσπαθήσει να αποφύγει οποιοδήποτε υπαινιγμό κριτικής προς την Ουάσινγκτον από τότε που ο Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δέχθηκε έντονη επίπληξη από τον Τραμπ στον Λευκό Οίκο τον Φεβρουάριο.

Το υπόμνημα για τις κυρώσεις δίνει έμφαση στις «άνευ προηγουμένου» κυρώσεις που έχει επιβάλει έως τώρα η ΕΕ και αναδεικνύει τις δυνατότητές τους για περαιτέρω δράση. Περιλαμβάνει επίσης μια σαφή και αυστηρή εκτίμηση για τη δέσμευση της κυβέρνησης Τραμπ όσον αφορά τον συντονισμό των προσπαθειών.

«Στην πράξη, σήμερα, η Ουάσινγκτον έχει πάψει να συμμετέχει σχεδόν σε όλες τις διακυβερνητικές πλατφόρμες που επικεντρώνονται σε κυρώσεις και ελέγχους εξαγωγών», αναφέρει το έγγραφο.

Προσθέτει ότι η Ουάσινγκτον έχει επιβραδύνει τις εργασίες της ομάδας παρακολούθησης για την εφαρμογή των ανώτατων τιμών στο ρωσικό πετρέλαιο, έχει διαλύσει μια ομοσπονδιακή ομάδα εργασίας που επικεντρωνόταν στη δίωξη παραβιάσεων κυρώσεων και έχει μετακινήσει σημαντικό αριθμό ειδικών κυρώσεων σε άλλους τομείς.