Τα αποταμιευτικά ταμεία και οι ισπανικές τράπεζες είχαν σωρεύσει στα τέλη του 2010 επισφαλή στεγαστικά δάνεια συνολικού ύψους 135 δισ. ευρώ, σε αναλογία δύο προς ένα, σύμφωνα με υπολογισμούς του Γαλλικού Πρακτορείου, από τα στοιχεία που έχουν δημοσιευτεί έως τώρα.

Το ποσό αυτό είναι χαμηλότερο εκτιμήσεων της Τραπέζης της Ισπανίας, πέρυσι τον Ιούνιο, σύμφωνα με υπολογισμούς της οποίας το ύψος των προβληματικών στεγαστικών δανείων διαμορφώνεται σε 180,6 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβάνοντας ωστόσο και τον ευρύτερο κατασκευαστικό τομέα.

Συνολικά, 15 αποταμιευτικά Ταμεία και οι 7 τράπεζες αποκάλυψαν, κατόπιν αιτήματος της Τράπεζας της Ισπανίας, την έκθεσή τους σε αυτόν τον τομέα, ο οποίος υπέστη σφοδρό πλήγμα από την «φούσκα ακινήτων» που «έσκασε» το 2008.

Το χαρτοφυλάκιό τους διαμορφώνεται σε 242,4 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 164,9 δισ. ευρώ αφορούν σε αποταμιευτικά ταμεία και τα 77,5 σε τράπεζες.

Βάσει των στοιχείων αυτών επιβεβαιώνεται ότι η έκθεση των αποταμιευτικών ταμείων ήταν δύο φορές μεγαλύτερη από ότι των τραπεζών, τη στιγμή που εκδηλώθηκε η κρίση στην αγορά ακινήτων.

Από την πλευρά των αποταμιευτικών ταμείων, τα προβληματικά δάνεια ανέρχονται σε 90 δισ. ευρώ εκ των οποίων 29,4 δισ. ευρώ αφορούν σε επισφαλείς χορηγήσεις, 27,5 δισ. ευρώ ανήκουν στην κατηγορία δανείων «χαμηλής στάθμης» και 33,1 δισ. ευρώ αφορούν σε δάνεια που ήδη εμπλέκονται σε κατασχέσεις, των οποίων η αξία έχει μειωθεί δραματικά.

Η Τράπεζα της Ισπανίας ζήτησε τα στοιχεία αυτά από τα αποταμιευτικά ταμεία της χώρας, με στόχο τη μεγιστοποίηση των όρων διαφάνειας στην πιστωτική αγορά και υπό το φως των διαδικασιών ανακεφαλαιοποίησης των πιστωτικών ιδρυμάτων, που έχει ήδη ξεκινήσει η κυβέρνηση.