Απογοητευτικά είναι τα πρώτα στοιχεία της έρευνας του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών (ΕΣΑ) που είναι σε εξέλιξη και αφορά στην πορεία των πωλήσεων κατά την περίοδο των χειμερινών εκπτώσεων, οι οποίες ξεκίνησαν στις 15 Ιανουαρίου.

Συγκεκριμένα, στο πρώτο δεκαπενθήμερο των εκπτώσεων καταγράφεται σημαντική πτώση του τζίρου κατά 40%, παρά το γεγονός ότι οι φετινές εκπτώσεις κρίνονται γενναίες αφού τα ποσοστά κυμαίνονται από 20% έως 70%.

Επίσης, καταγράφεται μεγάλη μείωση της προσέλευσης πελατών στην αγορά, αν και το Σάββατο φαίνεται πως σώζει την παρτίδα, αφού ο τζίρος των καταστημάτων τα τρία Σάββατα 15, 22 και 29 Ιανουαρίου ήταν αυξημένος κατά 25%.

Το γεγονός ότι το Σάββατο η επισκεψιμότητα και η πορεία των πωλήσεων πάνε πολύ καλύτερα από τις καθημερινές έχει να κάνει σε μεγάλο βαθμό και με το γεγονός ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, από τις αρχές του έτους, οι κινητοποιήσεις και οι απεργίες είναι στην ημερήσια διάταξη.

Το πρόβλημα αυτό επισημαίνεται και στην έρευνα του ΕΣΑ και από τους εμπόρους, οι οποίοι σημειώνουν πως οι καταναλωτές ανταποκρίνονται, αλλά μόνο όταν δεν αποκλείονται από την πρόσβαση στις αγορές ή όταν εκτιμούν ότι δεν θα αποκλειστούν ή δεν θα ταλαιπωρηθούν κατά την επιστροφή τους από αυτές.