Η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας αιφνιδίασε την αγορά σήμερα με την απόφαση να μειώσει τα επιτόκια της κατά 0,25% στο 1,5% και γίνεται η πρώτη χώρα που εφαρμόζει μειώσεις έπειτα από 9 χρόνια νομισματικής «σύσφιξης».

«Εδώ και κάποιους μήνες, ο πληθωρισμός έχει διατηρηθεί σταθερά κάτω από 2%, γεγονός που η Τράπεζα μεταφράζει ως σταθερότητα στις τιμές. Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία, ο πληθωρισμός πρόκειται να μείνει σε αυτά τα επίπεδα για τα επόμενα χρόνια», σημειώνεται εκ της Τράπεζας.

Μετά την ανακοίνωση, το ελβετικό φράγκο «αντέδρασε», σημειώνοντας πτώση 1,1%, διαμορφούμενο στο χαμηλότερο επίπεδο σε σχέση με το ευρώ από τον Ιούλιο. Στον αντίποδα, το ευρώ σημειώνει άνοδο 1,2%.

Η Κεντρική Τράπεζα της χώρας μείωσε, επίσης, τις ετήσιες προβλέψεις της για τον πληθωρισμό. Η τράπεζα βλέπει τώρα ότι ο μέσος πληθωρισμός θα φθάσει στο 1,4% το 2024, από την εκτίμησή της για 1,9% τον Δεκέμβριο, και στο 1,2% για το 2025, μειωμένος από την προηγούμενη εκτίμηση για 1,6%. Η πρώτη της πρόβλεψη για το 2026 τοποθετεί τον μέσο πληθωρισμό στο 1,1% για την περίοδο αυτή.

Μετά την ανακοίνωση, οι αναλυτές της Capital Economics δήλωσαν ότι αναμένουν άλλες δύο μειώσεις των επιτοκίων κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους.