Ως συγκρατημένες περιγράφει τις τιμές για το εορταστικό τραπέζι ο γενικός γραμματέας Εμπορίου Σωτήρης Αναγνωστόπουλος. Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Αναγνωστόπουλος αντικρούει την αύξηση του 20% που ανακοίνωσε το ΙΝΚΑ και αντιπαραθέτει στοιχεία του ΙΕΛΚΑ, σύμφωνα με τα οποία τα γαλακτοκομικά και άλλα προϊόντα δεν είναι ακριβότερα σε σχέση με το εξωτερικό.

«Η γαλοπούλα έχει παραμείνει στις περσινές τιμές και σε ορισμένες περιπτώσεις οι αλυσίδες μειώνουν την τιμή, ενώ για το αρνί είναι στα 10 ευρώ και για το κατσίκι στα 11», σύμφωνα με τον Σ. Αναγνωστόπουλο. Οι πλημμύρες στη Θεσσαλία φαίνεται ότι δεν επηρέασαν τόσο την ελληνική παραγωγή, οπότε έχουμε μια καλή εικόνα στην αγορά, χωρίς ελλείψεις, χωρίς προβλήματα τροφοδοσίας, συμπλήρωσε ο κ. Αναγνωστόπουλος.

«Σε ό, τι αφορά τους ελέγχους, πράγματι όταν έχουμε μια πολύ αυξημένη ζήτηση προϊόντων, είναι σαφές ότι υπάρχουν ευκαιρίες για όσους θέλουν να κερδοσκοπήσουν εις βάρος του καταναλωτικού κοινού. Πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί όχι μόνο σε επίπεδο ελεγκτικού μηχανισμού, αλλά και σε επίπεδο καταναλωτή», τόνισε ο γενικός γραμματέας Εμπορίου, υπενθυμίζοντας τον ηλεκτρονικό και τηλεφωνικό τρόπο καταγγελιών:

  • στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου μέσω του kataggelies.mindev.gov.gr
  • και μέσω της τετραψήφιας γραμμής 1520

«Η ακρίβεια που έχουμε αυτή τη στιγμή στην ελληνική οικονομία είναι η ίδια που υπάρχει και στην υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση», τόνισε ο γενικός γραμματέας Εμπορίου, χαρακτηρίζοντας «μύθο» ότι σε σχέση με το εξωτερικό είναι ακριβότερα τα προϊόντα μεσοσταθμικά.

«Αυτό έχει αποδειχθεί και από τις οργανωμένες έρευνες, οι οποίες έχουν γίνει. Να μνημονεύσω πρώτα το ΙΕΛΚΑ, την έρευνα η οποία είναι κυλιόμενη και επαναλαμβάνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα, ότι στα ελληνικά σούπερ μάρκετ κατά μέσο όρο τα προϊόντα είναι φθηνότερα απ’ ότι είναι στο εξωτερικό. Αυτό δε σημαίνει, όμως, ότι δεν υπάρχουν προϊόντα στην Ελλάδα που είναι ακριβότερα απ ότι είναι στο εξωτερικό, όπως και το ανάποδο».

Η πληθωριστική κρίση πλήττει περισσότερο την αυξημένη ζήτηση

«Η ακρίβεια είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο. Σιγά-σιγά μειώνεται ο πληθωρισμός τροφίμων στην Ευρώπη, όμως, σε ό, τι αφορά την αισχροκέρδεια, είμαστε υποχρεωμένοι να την καταπολεμήσουμε και βλέπετε ότι από την έναρξη της πληθωριστικής κρίσης έχουν επιβληθεί πάρα πολύ υψηλά πρόστιμα σε όλο το κομμάτι της εφοδιαστικής αλυσίδας από τη λιανική πώληση, τις εταιρείες εμπορίας, τις εταιρείες παραγωγής. Είναι κάτι το οποίο δεν είχε ξανασυμβεί ποτέ στην Ελλάδα», τόνισε ο Σ. Αναγνωστόπουλος.