Ο διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan, Jamie Dimon, θα πουλήσει 1 εκατομμύριο μετοχές της τράπεζας το επόμενο έτος. Είναι η πρώτη φορά που μειώνει το μερίδιό του στον όμιλο από την ένταξή του πριν από σχεδόν δύο δεκαετίες.

Με τις τρέχουσες τιμές της αγοράς, η πώληση θα απέφερε στον Dimon περισσότερα από 140 εκατομμύρια δολάρια, αν και αυτός και η οικογένειά του θα συνεχίσουν να κατέχουν περίπου 7,6 εκατομμύρια μετοχές. Η θέση του Dimon στον όμιλο αξίζει συνολικά 1,4 δισ. δολάρια.

Η JPMorgan είπε ότι η πώληση γίνεται για «χρηματοοικονομικούς σκοπούς και φορολογικούς σχεδιασμούς», προσθέτοντας ότι «ο Dimon συνεχίζει να πιστεύει ότι οι προοπτικές της εταιρείας είναι πολύ ισχυρές και το μερίδιό του στην εταιρεία θα παραμείνει πολύ σημαντικό».

Ωστόσο, όπως αναφέρουν οι Financial Times, η πώληση εγείρει ερωτήματα σχετικά με το πόσο καιρό ο μακροβιότερος διευθύνων σύμβουλος της Wall Street σκοπεύει να παραμείνει στον ρόλο του. Ο αντίπαλος του Dimon στη Morgan Stanley, James Gorman, υποστήριξε αυτή την εβδομάδα ότι θα παραιτηθεί από τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου στο τέλος του έτους.

Ένας εκπρόσωπος της τράπεζας είπε ότι οι πωλήσεις δεν είχαν καμία σχέση με τον σχεδιασμό διαδοχής και ότι ο Dimon «δεν σχεδιάζει να προχωρήσει σε άλλη τέτοια πώληση, αλλά φυσικά θα εξετάσει τις ανάγκες οικονομικού προγραμματισμού του με την πάροδο του χρόνου».

Ο 67χρονος τραπεζίτης, ο οποίος είναι επίσης πρόεδρος της JPMorgan, εντάχθηκε στον όμιλο το 2004 όταν αγόρασε την Bank One. Στα τέλη του 2005 έγινε διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan και ένα χρόνο αργότερα ανέλαβε και το ρόλο του προέδρου.

Ο Dimon μέχρι σήμερα ακολούθησε μια παράδοση που έθεσε ο πρώην μέντοράς του στη Citigroup, Sandy Weill, που καθιέρωσε έναν «όρκο αίματος» των ανώτερων στελεχών με τον οποίο τους απαγορεύτηκε να πουλήσουν μετοχές μέχρι να αποχωρήσουν από τη θέση τους.

Σημειώνεται επίσης πως τον περασμένο μήνα, ο Dimon προειδοποίησε ότι οι πρόσφατες προτάσεις για νέους κανόνες κεφαλαίου από τις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ κινδυνεύουν να καταστήσουν τις τραπεζικές μετοχές μη επενδυτές.