Ο διευθύνων σύμβουλος της JP Morgan Chase Jamie Dimon είπε στους επενδυτές ότι ανησυχεί για τους κινδύνους για την οικονομία από τις αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις. Είπε ότι οι πόλεμοι στην Ουκρανία και το Ισραήλ θα μπορούσαν να πλήξουν τις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων, καθώς και το παγκόσμιο εμπόριο.

Χιλιάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Ισραήλ και τη Γάζα μετά από μια άνευ προηγουμένου επίθεση από την παλαιστινιακή μαχητική οργάνωση Χαμάς. Ο J. Dimon, ο οποίος ηγείται της μεγαλύτερης τράπεζας της Αμερικής, μίλησε εφόσον η εταιρεία αποκάλυψε τα τελευταία τριμηνιαία της αποτελέσματα. Ανέφερε κέρδη 13 δισεκατομμυρίων δολαρίων τους τρεις μήνες έως τον Σεπτέμβριο, αυξημένα κατά 35% από την ίδια περίοδο το 2022.

Ο κ. Dimon είπε ότι η τράπεζα είχε ωφεληθεί από τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις των ΗΠΑ σε υγιή οικονομική κατάσταση, αλλά προειδοποίησε ότι παραμένει επιφυλακτικός σχετικά με την κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας, δεδομένων των πολλών κινδύνων που αναδύονται. «Ανησυχώ διότι αντιμετωπίζουμε πολλές αβεβαιότητες εκεί έξω», δήλωσε.

Είπε στους επενδυτές ότι θα πρέπει να είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν υψηλότερα επιτόκια, επίμονο πληθωρισμό, καθώς και επιπτώσεις από τις βίαιες συγκρούσεις. «Ο πόλεμος στην Ουκρανία που επιδεινώνεται από τις επιθέσεις της περασμένης εβδομάδας στο Ισραήλ μπορεί να έχει εκτεταμένες επιπτώσεις στις αγορές ενέργειας και τροφίμων, στο παγκόσμιο εμπόριο και στις γεωπολιτικές σχέσεις», είπε και πρόσθεσε: «Αυτή μπορεί να είναι η πιο επικίνδυνη εποχή που έχει δει ο κόσμος εδώ και δεκαετίες».

Ανησυχίες για το πώς οι πόλεμοι θα επηρεάσουν την οικονομία προέκυψαν επίσης κατά τη διάρκεια των συζητήσεων της Citigroup για τα αποτελέσματά της με τους επενδυτές. «Υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα που τελικά συνυπολογίζεται στο πώς εξελίσσονται τα πράγματα», είπε ο οικονομικός διευθυντής της τράπεζας Μαρκ Μέισον. Ο κ. Dimon, ο οποίος έχει ηγηθεί της JP Morgan Chase για σχεδόν δύο δεκαετίες, είναι γνωστός ότι είναι ειλικρινής σε πολιτικά ζητήματα.

Έχει καταδικάσει τις επιθέσεις της μαχητικής οργάνωσης της Χαμάς, λέγοντας στους υπαλλήλους νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι η τράπεζα ήταν δίπλα στον «λαό του Ισραήλ», όπως μεταδίδει το BBC. Άνοιξε την τηλεδιάσκεψη με τους επενδυτές την Παρασκευή με μια άλλη δήλωση σχετικά με τη συνεχιζόμενη βία, λέγοντας ότι η τράπεζα ήταν «βαθιά λυπημένη … για τις πρόσφατες φρικτές επιθέσεις στο Ισραήλ και την επακόλουθη αιματοχυσία και πολλά άλλα. Η τρομοκρατία και το μίσος δεν έχουν θέση στον πολιτισμένο κόσμο μας και όλες οι καρδιές μας εδώ στο JP Morgan Chase είναι σε όλους όσοι υποφέρουν».