Είναι ένας από τους Έλληνες, που τιμούν το όνομα της Ελλάδας στο εξωτερικό. Μεταφέρει μαζί του εμπειρίες από όλο τον κόσμο, καθώς ταξιδεύει συνεχώς σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη, εργαζόμενος ως σύμβουλος κεντρικών τραπεζών, κυρίως σε χώρες με προβλήματα στην οικονομία τους.

Τον συναντήσαμε στην Αθήνα, το περασμένο Σάββατο, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης του οικονομικού επιμελητηρίου Ελλάδος. Συζητήσαμε εκτενώς μαζί του για πολλά, ο ίδιος, όμως, στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων, με αφορμή την αξιοποίηση (;) του χώρου του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού.

Ο κύριος Τσομώκος, καθηγητής οικονομικών του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, δήλωσε κατ’ αρχάς έκπληκτος τόσο για το γεγονός της αδράνειας όλα αυτά τα χρόνια, όσο και για την προσέγγιση, η οποία έχει ακολουθηθεί μέχρι σήμερα. «Πιστέψαμε ότι θα μας σώσει ο Σεΐχης από το Κατάρ», μας είπε χαρακτηριστικά και προσέθεσε: «Τέτοιες αδιαφανείς προσεγγίσεις ανήκουν σε πολλές δεκαετίες πριν και σίγουρα όχι στο 2011. Άλλωστε, ακόμα και αν ήταν υπαρκτό το ενδιαφέρον των Αράβων, η επενδυτική τους νοοτροπία είναι τέτοια, που κάθε άλλο παρά ταιριάζει στην ευρωπαϊκή και ελληνική πρακτική».

Ο διαπρεπής οικονομολόγος υποστηρίζει ότι υπάρχουν καλύτεροι, πιο σύγχρονοι και αποδοτικότεροι τρόποι ιδιωτικοποιήσεων και χρηματοδότησης αυτών, οι οποίοι θα μπορούσαν αν εφαρμοσθούν πρώτα στην περίπτωση του Ελληνικού. Δηλώνει ακόμα έκπληκτος με το σχέδιο του Ισπανού Αθεμπίγιο, και κυρίως με την πρόταση για δημιουργία πάρκου.

«Η ύπαρξη πάρκων σταλινικού τύπου (σημ: όπως δηλαδή τα αχανή πάρκα στην πρώην Σοβιετική Ένωση) είναι πλέον ξεπερασμένη, ειδικά σε μια χώρα, όπως η Ελλάδα, όπου τόσο οι Δήμοι, όσο και το κράτος, έχουν αποδειχθεί κατώτεροι των περιστάσεων στη διαχείρισή τους», είπε στο newsbeast.gr.

Τι προτείνει ο ίδιος, λαμβάνοντας υπ’ όψη τόσο την εμπειρία του από άλλες χώρες, όσο και τα ελληνικά δεδομένα;

«Με δεδομένο ότι η κατασκευή πίστας φόρμουλα ένα θα γίνει στην Πάτρα, η δημιουργία ενός θεματικού πάρκου αποτελεί την καλύτερη λύση για το μεγαλύτερο μέρος της έκτασης του Ελληνικού, καθώς θα δημιουργήσει σημαντική προστιθέμενη αξία όχι μόνο για την Αθήνα και την Αττική, αλλά για ολόκληρη τη χώρα», υποστηρίζει.

«Σε συνδυασμό με την απελευθέρωση των ακτών της περιοχής από τα αυθαίρετα κτίσματα, που στεγάζουν νυχτερινά κέντρα και την κατάτμησή τους σε ελεύθερους χώρους για μπάνιο και σε μικρές ξενοδοχειακές μονάδες για τουρίστες υψηλών εισοδημάτων, θα δώσει – μεταξύ άλλων – την εικόνα προς το εξωτερικό ότι κάτι έχει αλλάξει στην Ελλάδα, προσελκύοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο και άλλες επενδύσεις, μειώνοντας την ανεργία και με τη συνεπακόλουθη δραστηριότητα, συνεισφέροντας άμεσα στην επανεκκίνηση της οικονομίας».