Ερευνητές κατέπληξαν την επιστημονική κοινότητα μετά την ανακάλυψη της δεύτερης μεγαλύτερης μπλε τρύπας στον κόσμο στο Μεξικό – η οποία θα μπορούσε ενδεχομένως να αποτελέσει ένα παράθυρο για τη ζωή σε άλλους πλανήτες, σύμφωνα με δημοσίευμα της New York Post.

Η τεράστια καταβόθρα ανακαλύφθηκε αρχικά το 2021, αλλά καταγράφηκε μόλις πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό Frontiers In Marine Science.

Είναι πιθανότατα «η βαθύτερη γνωστή μπλε τρύπα στην περιοχή», σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι οποίοι συνδέονταν με το δημόσιο ερευνητικό κέντρο El Colegio de la Frontera Sur (Ecosur).

Γνωστές στους επιστημονικούς κύκλους ως σχηματισμοί Karst, οι μπλε τρύπες είναι στην πραγματικότητα κάθετες θαλάσσιες σπηλιές που σμιλεύτηκαν επί χιλιάδες χρόνια κατά την εποχή των παγετώνων, σύμφωνα με το Discovery.com.

Αυτοί οι εκτεταμένοι υδάτινοι σχηματισμοί συχνά εκτείνονται σε βάθος εκατοντάδων μέτρων και μπορεί να έχουν ίση ή και μεγαλύτερη απόσταση σε πλάτος.

Αυτό το τελευταίο σύστημα σπηλαίων ανακαλύφθηκε στα ανοικτά του κόλπου Chetumal της χερσονήσου Yucatan, οπότε και ερευνήθηκε και δύτες πήραν δείγματα.

Με την ονομασία Taam ja’ – που σημαίνει «βαθύ νερό» στη γλώσσα των Μάγια – αυτή η τεράστια μπλε λιμνοθάλασσα εκτείνεται σε μια έκταση 147.000 τετραγωνικών ποδιών με βάθος 900 ποδιών, αναφέρει το Live Science.

Αυτό «την καθιστά τη δεύτερη βαθύτερη γνωστή μπλε τρύπα στον κόσμο», μετά την τρύπα του Δράκου στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, η οποία πιστεύεται ότι εκτείνεται σε βάθος περίπου 980 ποδιών, σύμφωνα με τη μελέτη.

(Η εξωτερική φωτογραφία είναι αρχείου)