Όσο κι αν ακούγεται απίστευτο, είναι αληθινό: τα όχι και τόσο αφιλόξενα νερά του Τάμεση φιλοξενούν καρχαρίες, που χρησιμοποιούν τις εκβολές του για την αναπαραγωγή τους.

Μια νέα έκθεση της Ζωολογικής Εταιρείας του Λονδίνου δείχνει, σύμφωνα με το BBC, ότι ο ποταμός φιλοξενεί μια μεγάλη ποικιλία άγριας ζωής, κι όχι μόνον θαλάσσια θηλαστικά που χάνουν το δρόμο τους. Ανάμεσα στα ψάρια που εντοπίστηκαν, περιλαμβάνονται και τρία είδη καρχαριών: ένα απ’ αυτά φθάνει τα δύο μέτρα μήκος και είναι επιθετικό, ενώ ένα άλλο απελευθερώνει δηλητήριο από τα πτερύγιά του, που μπορεί να προκαλέσει οιδήματα σε ανθρώπους.

Πέρα από τους καρχαρίες, η έρευνα βρήκε συνολικά 115 είδη ψαριών – ανάμεσά τους και χέλια -, 92 είδη πτηνών που ζουν στη συγκεκριμένη περιοχή, καθώς και φώκιες και ιππόκαμπους που συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον των ερευνητών.

Η αύξηση της θερμοκρασίας του Τάμεση μια πιθανή αιτία

Η Ζωολογική Εταιρεία του Λονδίνου υποθέτει ότι η αλλαγή αυτή και η συγκέντρωση τόσης πολλής πανίδας στις εκβολές του ποταμού οφείλεται στο ότι η θερμοκρασία του Τάμεση ανεβαίνει σταθερά κατά 0,2 βαθμούς Κελσίου ετησίως, με αποτέλεσμα να ανεβαίνει και η στάθμη των υδάτων του – κάτι που αποδίδουν στην υπερθέρμανση του πλανήτη, ενώ πρόσθετες απειλές είναι η ρύπανση και η αύξηση του επιπέδου των νιτρικών αλάτων στον ποταμό.

Ορισμένοι ειδικοί θεωρούν πάντως ότι σύντομα το πρόβλημα θα λυθεί καθώς ετοιμάζεται η κατασκευή της σήραγγας Τάιντεγουέι [Tideway] του Τάμεση, γνωστής ως «σούπερ υπόνομος» του Λονδίνου, που θα ολοκληρωθεί το 2025 και θα συμβάλλει στη βελτίωση της ποιότητας των υδάτων του επιτρέποντας όχι μόνον την επιβίωση, αλλά και την ευημερία της άγριας ζωής.

 Όλοι αυτοί οι κίνδυνοι θα παρακολουθούνται προσεκτικά στο εγγύς μέλλον. Η Θία Κοξ, βιολόγος στη Ζωολογική Εταιρεία του Λονδίνου, δήλωσε: «Ως αργά αναπτυσσόμενα ζώα, οι καρχαρίες είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι και εργαζόμαστε για να κατανοήσουμε καλύτερα τις ιστορίες της ζωής τους στον Τάμεση για να εξασφαλίσουμε τη μακροπρόθεσμη επιβίωσή τους».

Η Κιζ Γουντ Γκρίφιθ, επικεφαλής του τμήματος Tideway, δήλωσε: «Αυτή η έκθεση έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή και υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη για τη σήραγγα Tideway του Τάμεση».

Η νέα αποχέτευση έχει σχεδιαστεί για να συγκεντρώνει περισσότερο από το 95% των διαρροών λυμάτων που εισέρχονται στον ποταμό από το βικτωριανό αποχετευτικό σύστημα του Λονδίνου. «Θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ποιότητα του νερού, καθιστώντας το ένα πολύ πιο υγιεινό περιβάλλον για την επιβίωση και την άνθηση της άγριας ζωής», καταλήγει με νόημα η Γκρίφιθ.

Το 1957 τα νερά του ποταμού που διαρρέει το Λονδίνο ήταν τόσο μολυσμένα, που το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο της Βρετανίας κήρυξε τον Τάμεση «βιολογικά νεκρό».