Τη θαλάσσια βλέννα που προκαλείται από υπερσυγκέντρωση φυτοπλαγκτόν σκεπάζοντας μεγάλες περιοχές στη θάλασσα του Μαρμαρά εξετάζουν να αξιοποιήσουν στη γεωργία, φτιάχνοντας λιπάσματα.

To τμήμα Βιομηχανικής του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου της Προύσας (BTU) συλλέγει δείγματα από τη θαλάσσια βλέννα που εξαπλώνεται στη Θάλασσα του Μαρμαρά προκειμένου να διαπιστωθεί αν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε διάφορους τομείς, όπως στη γεωργία και να μετατραπεί σε λίπασμα, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Η βλέννα αυτή οφείλεται στην υπερανάπτυξη φυτοπλαγκτόν και προκαλείται από την αύξηση της θερμοκρασίας του θαλασσινού νερού λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη, της ηρεμίας στη θάλασσα και της ρύπανσης.

Ο Mete Yilmaz, επικεφαλής του έργου και επικεφαλής του Τμήματος Βιομηχανικής στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Προύσας, πήγε στη Θάλασσα του Μαρμαρά με τα οχήματα καθαρισμού της θάλασσας του δήμου και συνέλεξε δείγματα για μελέτες.

«Γνωρίζουμε ότι τέτοιες ουσίες έχουν τις ιδιότητες για να αυξήσουν την παραγωγικότητα στη γεωργία και το έδαφος. Τέτοιες ουσίες έχουν αντιβακτηριακές, αντιμυκητιακές και αντιιικές ιδιότητες. Θέλουμε να εξετάσουμε εάν μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε ως βιοκτόνα, δηλαδή ως προϊόν κατά των υφιστάμενων παρασίτων στη γεωργία» υπογράμμισε ο Yilmaz.

Ο Yildiz Odaman Cindoruk, επικεφαλής του Τμήματος Προστασίας και Ελέγχου Περιβάλλοντος του Δήμου της Προύσας, τόνισε ότι ο δήμος έχει πραγματοποιήσει πολύ σημαντικές επενδύσεις, από προηγμένα εργοστάσια βιολογικής επεξεργασίας έως τον καθαρισμό της θάλασσας και της παραλίας, προκειμένου να αποφευχθεί η ρύπανση στη Θάλασσα.

Ο Cindoruk είπε ότι στόχος τους είναι να αποτρέψουν το σχηματισμό της βλέννας και να το αξιολογήσουν το φαινόμενο μετά τον σχηματισμό.