Η κλιματική αλλαγή αναμένεται να «συμβάλλει σε μια δραματική αύξηση των δασικών πυρκαγιών στην Ευρώπη», υποστηρίζει μία νέα έρευνα αυστριακών επιστημόνων.

Οι ερευνητές ισχυρίζονται, ότι οι αυξημένες θερμοκρασίες και οι παρατεταμένες περίοδοι ξηρασίας θα προκαλέσουν μια αύξηση των μαινόμενων δασικών πυρκαγιών της τάξεως του 200% έως το 2090.

Ωστόσο, όπως επισημαίνουν, οι προληπτικές πυρκαγιές θα μπορούσαν να διατηρήσουν την αύξηση αυτή κάτω από το 50%.

Ερευνητές από το Διεθνές Ινστιτούτο Εφαρμοσμένης Ανάλυσης Συστημάτων εστίασαν σε δύο στρατηγικές για το μετριασμό των επιπτώσεων: τις ελεγχόμενες πυρκαγιές και την καταστολή αυτών.

Οι ελεγχόμενες φωτιές μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη μεγάλων πυρκαγιών, αφαιρώντας τα νεκρά δέντρα/ξύλα κ.τ.λ. από τα δάση.

«Γίνονται ακόμη μεγάλες συζητήσεις γύρω από την αποτελεσματικότητα των ελεγχόμενων πυρκαγιών, ως ένα εργαλείο πρόληψης και διαχείρισης των δασικών πυρκαγιών» εξήγησε ο Nikolay Khabarov, που ηγήθηκε της μελέτης.

«Αυτή η έρευνα δείχνει ότι μπορεί να αποτελέσει μια ελπιδοφόρα επιλογή για να προστατευθούν τα δάση της Ευρώπης από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής» συνέχισε ο ίδιος, αναφέρει δημοσίευμα της Daily Mail.

Οι ερευνητές μελέτησαν ακόμη τη δυνατότητα καλύτερης πυρόσβεσης για να βοηθήσει στη μείωση των καμένων εκτάσεων.

Όπως όμως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους, καμία μελέτη δεν έχει καταφέρει ακόμη να καθορίσει το κόστος και το όφελος τέτοιου είδους παρεμβάσεων και προσπαθειών σε ηπειρωτική κλίμακα.

«Τα δάση της Ευρώπης αποτελούν ζωτικές δεξαμενές άγριας ζωής και βιοποικιλότητας, ενώ βελτιώνουν και τη δική μας απόλαυση κι ευημερία» είπε ακόμη ο Dr Khabarov και τόνισε: «Πρέπει να βρούμε τρόπους να τα προστατέψουμε».

Η ερευνητική ομάδα υποστηρίζει, ότι πάνω από το 95% των δασικών πυρκαγιών που ξεσπούν στην Ευρώπη προκαλούνται από τον άνθρωπο: είτε από αμέλεια με το τσιγάρο, είτε επειδή ανάβουν φωτιές σε ανοιχτούς χώρους χωρίς να λαμβάνουν μέτρα για τη μη επέκτασή τους, ή από εμπρησμό.

«Στις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές, η πιθανότητα να ξεσπάσει μια δασική πυρκαγιά αυξάνεται δραματικά» δήλωσε από την πλευρά του ο ερευνητής Andrey Krasovskii και συνέχισε: «Θα μπορούσαμε να προλάβουμε πολλές από αυτές, αν ήμασταν περισσότερο υπεύθυνοι».

Η μελέτη αυτή ακολουθεί τα ευρήματα μιας πρόσφατης έκθεσης της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC), που δημοσιεύθηκε τον περασμένο Μάρτιο, σύμφωνα με την οποία κανείς δε θα μείνει ανεπηρέαστος από την κλιματική αλλαγή, με τα ακραία καιρικά φαινόμενα, τις πλημμύρες και τους καύσωνες να συγκαταλέγονται ανάμεσα στους βασικούς κινδύνους της υπερθέρμανσης του πλανήτη τις επόμενες δεκαετίες.