Μια άγνωστη κοινότητα χιμπατζήδων με μεγαλύτερο μέγεθος από το κανονικό και ικανότητα στη χρήση εργαλείων αποκάλυψε επιστημονική αποστολή στο τροπικό δάσος Bili-Uele του Κονγκό.

Οι επιστήμονες κάνουν λόγο για μια κοινότητα που αριθμεί χιλιάδες μέλη. Οι υπερμεγέθεις χιμπατζήδες κυνηγούν και τρώνε λεοπαρδάλεις. Επίσης τρέφονται με τεράστια αφρικανικά σαλιγκάρια, αφού πρώτα σπάσουν το πολύ σκληρό καβούκι τους ανάμεσα σε βράχους.

Όπως δήλωσε στον Guardian ο Κλιβ Χικς, ειδικός στα πρωτεύοντα θηλαστικά από το Ινστιτούτο Μαξ Πλανκ που εδρεύει στη Λειψία της Γερμανίας «το δάσος Bili-Uele είναι από τα τελευταία μέρη στη γη με τεράστιο πληθυσμό χιμπατζήδων, που δεν έχει εντοπιστεί από τον άνθρωπο και που μπορεί να φτάνει τις δεκάδες χιλιάδες μέλη».

Κάμερες κίνησης «συνέλαβαν» τους χιμπατζήδες να αναπτύσσουν μια σειρά από μοναδικά ήθη και συμπεριφορές στην έκταση των 5 τετραγωνικών χιλιομέτρων όπου ενδημούν.

Ομάδες αρσενικών με επιθετική συμπεριφορά περιπολούν την περιοχή τους, ενώ οι μητέρες δείχνουν στα νεογνά πώς να χρησιμοποιούν εργαλεία για να τρώνε σμήνη εντόμων.

Οι κάμερες εντόπισαν και άλλα θαυμαστά πλάσματα στο δάσος όπως ελέφαντες του δάσους, Ανούβιους Μπαμπουίνους, ύαινες, γιγάντιους αγριόχοιρους και άγριες φραγκόκοτες.

Οι επιστήμονες διενεργούν έρευνες στην «παρθένα» περιοχή από το 2007, αλλά φέτος αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν λόγω των πολεμικών αναταραχών που έχουν γίνει εντονότερες από ποτέ.

Μάλιστα, στο παρθένο δάσος έχουν ήδη εμφανιστεί λαθροθήρες που έκαψαν το παρατηρητήριό τους και έκλεψαν πολλές κάμερες.

Οι επιστήμονες φοβούνται ότι οι αναταραχές στην Κεντρική Αφρική θα επιτρέψουν τις παρεμβάσεις οπλισμένων ομάδων στο παρθένο δάσος με θύματα σπάνια είδη της άγριας ζωής. Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Biological Conservation.

Πηγή: econews.gr