Απέραντες εκτάσεις με πλαγιές από μεταξωτή, λευκή άμμο δημιουργούν ένα άκρως σουρεάλ σκηνικό που ταξιδεύει, έστω και νοητά, σε μέρη εκτός πραγματικότητας. Το Εθνικό Μνημείο White Sands στο Νέο Μεξικό, αποτελεί το μεγαλύτερο πεδίο αμμόλοφων από γύψο (ορυκτό του ασβεστίου) σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η περιοχή με τους αστραφτερούς λευκούς αμμόλοφους συναντάται στο βόρειο άκρο της ερήμου Chihuahuan, στην λεκάνη Tularosa σε υψόμετρο που κυμαίνεται από 3890- 4116 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Ολόκληρη η έκτασή του υπολογίζεται στα 583 τετραγωνικά χλμ. ωστόσο, μόνο το 40% των αμμόλοφων βρίσκονται μέσα στο εθνικό μνημείο, με το υπόλοιπο 60% να αποτελεί τμήμα στρατιωτικής γης μη επισκέψιμης για το κοινό.

Ο καθαρός γύψος που δημιουργεί τους ασυνήθιστους αυτούς αμμόλοφους προέρχεται από μια εφήμερη λίμνη ή πλαγιά με πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε ανόργανα άλατα στο δυτικό τμήμα του μνημείου.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι αν και ο γύψος, σε σχέση με άλλα ορυκτά, είναι πολύ εύκολα διαλυτός στο νερό (όπως η ζάχαρη ή το αλάτι), το ότι η λεκάνη Tularosa όπου βρίσκονται οι αμμόλοφοι είναι εντελώς «κλειστή», δεν επιτρέπει κατά τις βροχερές μέρες το νερό να διαφύγει από αυτή και μαζί με αυτό και τον διαλυμένο γύψο, με αποτέλεσμα όλος ο γύψος να παραμένει στο μνημείο.

Εντυπωσιακό είναι και το γεγονός ότι ο γύψος δεν απορροφά θερμότητα από τον ήλιο, κάτι που σημαίνει ότι ακόμη και την πιο καυτή ημέρα του χρόνου, οι συγκεκριμένοι αμμόλοι είναι δροσεροί.

Ένα ακόμη στοιχείο που μετατρέπει το σημείο σε άκρως σουρεαλιστικό μέρος είναι το ότι εδώ μπορεί να συναντήσει κανείς ένα είδος αντιλόπης από την Ανατολική Αφρική, το οποίο μεταφέρθηκε στο σημείο από την έρημο της Καλαχάρης μεταξύ 1969-1977. Σήμερα, περισσότερα από 3.000 ζώα, με το καθένα να ζυγίζει περίπου 450 κιλά, περιφέρονται στους αμμόλοφους!