Όλοι γεράζουμε, απλώς για κάποιους οι δείκτες του ρολογιού φαίνεται να κινούνται πιο αργά.

Πάρτε για παράδειγμα τα δέντρα, εκεί όπου υπάρχουν είδη που ζουν ακόμα και χιλιάδες χρόνια, κάνοντας τους βιολόγους να αναρωτιούνται για τα μυστικά της μακροζωίας τους.

Αυτό έψαξε να βρει μια νέα μελέτη που έθεσε στο επίκεντρο τα περίφημα Γκίνγκο Μπιλόμπα, τα γυμνόσπερμα φυλλοβόλα δέντρα που ξεπερνούν ακόμα και τα 2.000 χρόνια ζωής!

Ο καθηγητής Richard Dixon του Πανεπιστημίου του Βόρειου Τέξας πήρε δείγμα από Γκίνγκο ηλικίας 15-667 ετών για να δει πώς κάνουν το μαγικό τους. Τα Γκίνγκο υπάρχουν στον πλανήτη μας εδώ και τουλάχιστον 270 εκατ. χρόνια, αποτελώντας τον ίδιο τον εξελικτικό κρίκο μεταξύ φτέρης και κωνοφόρου.

Αυτό που εντυπωσίασε τον ακαδημαϊκό είναι το πόσο λίγο αλλάζουν τα Γκίνγκο μεταξύ πρώτου και έβδομου αιώνα ζωής. Η αποδοτικότητα της φωτοσύνθεσης, η φυλλωσιά και τα άλλα βασικά χαρακτηριστικά ενός δέντρου παραμένουν σχεδόν αναλλοίωτα.

Ο Dixon παρατήρησε πως τα κύτταρα του δέντρου φθίνουν μεν με τον χρόνο, δεν σταματούν όμως ποτέ να αναπτύσσονται. Τα Γκίνγκο μεγαλώνουν διαρκώς, αν και όσο περνούν τα χρόνια με πιο αργές διαδικασίες.

Στη μελέτη του, που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Proceedings of the National Academy of Sciences», ο Dixon ισχυρίζεται πως αυτό είναι το μεγάλο μυστικό των Γκίνγκο, πως δεν σταματούν ποτέ να αναπτύσσονται.

Σε μια χρονιά με καλό καιρό, μας λέει, ακόμα και ένα πάρα πολύ μεγάλο Γκίνγκο θα γνωρίσει «αναπτυξιακή έκρηξη».