«Κόκκινο» από τις Κάννες στον ελλιμενισμό ρυπογόνων κρουαζιερόπλοιων

Η απαγόρευση ενδέχεται να επεκταθεί και στη Μεσόγειο με στόχο να βελτιωθεί η ποιότητα του αέρα


ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
3:51
24/09/2019
«Κόκκινο» από τις Κάννες στον ελλιμενισμό ρυπογόνων κρουαζιερόπλοιων
7
loading

Η πόλη των Καννών σκοπεύει να απαγορεύσει τον ελλιμενισμό των κρουαζιερόπλοιων που ρυπαίνουν το περιβάλλον από το επόμενο έτος, σε μια προσπάθεια να βελτιώσει την ποιότητα του αέρα.

Η απαγόρευση θα αφορά τα πλοία που δεν τηρούν το όριο του 0,1% όσον αφορά την περιεκτικότητα των καυσίμων τους σε θείο. Ορισμένοι επιβάτες δεν θα μπορούν να αποβιβαστούν στην πόλη.

«Δεν είμαστε κατά των κρουαζιερόπλοιων. Είμαστε κατά της ρύπανσης», είπε ο δήμαρχος Νταβίντ Λισνάρ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεόραση του πρακτορείου Reuters. «Δεν θα δεχόμαστε πλέον επιβάτες από τα ρυπογόνα κρουαζιερόπλοια», πρόσθεσε

Με βάση την πολιτική της ΕΕ για τον καθαρό αέρα, το όριο αυτό εφαρμόζεται ήδη στα λιμάνια της Βαλτικής, της Βόρειας Θάλασσας και της Μάγχης. Η απαγόρευση ενδέχεται να επεκταθεί και στη Μεσόγειο.

Τα κρουαζιερόπλοια χρησιμοποιούν καύσιμα που περιέχουν περίπου 2.000 φορές περισσότερο οξείδιο του θείου από το απλό ντίζελ, σύμφωνα με τον Άξελ Φρίντριχ, έναν Γερμανό αναλυτή.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

7
σχόλια
 1. avatar α όχι υπάρχει και ο Θεοχάρης

  εμείς εμείς να τα πάρουμε
  θα τα βάλουμε μαζί με τους ουρανοξύστες του Λάτση [...]

 2. avatar Giorgis

  Τα 7 μεγαλύτερα πλοία του κόσμου μολύνουν με θείο όσο όλος ο στόλος αυτοκινήτων του πλανήτη.

  1. avatar olymbitis

   Δώσε μας και κάποια στοιχεία, όχι ότι σ\' αμφισβητώ, αλλά μην το πάμε και στα τελείως άκρα

   1. avatar Giorgis

    Έκανα ένα μικρό λάθος με τον αριθμό των πλοίων αλλά δεν αλλάζει σημαντικά τα δεδομένα. Ψάξε: \"World’s 15 Biggest Ships Create More Pollution Than All The Cars In The World\" και εναλλακτικά: \"Luxury cruise giant emits 10 times more air pollution (SOx) than all of Europe’s cars – study\". Επαναλάμβάνω ότι αυτό ισχύει για ενώσεις θείου και όχι για άλλους ρύπους. Κι αυτό οφείλεται στην πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε θείο των καυσίμων τους.

    1. avatar olymbitis

     Ακόμα κι αυτό όμως είναι παραπλανητικό γιατί αφορά το θείο, και όχι τον άνθρακα, του οποίου τα αυτοκίνητα είναι ο κυρίως παραγωγός. Ναι, τα πλοία εκπέμπουν πολύ θείο, τα αυτοκίνητα και οι κινητήρες εσωτερικής καύσης γενικά κυρίως το διοξείδιο τ. άνθρακα. Οπότε δεν μπορούμε να κάνουμε τη σύγκριση αυτή.
     Στον Πειραιά, τόσες δεκαετίες τα πλοία καίνε μαζούτ όσο είναι δεμένα στο λιμάνι, και άρα εκπέμπουν όλα τα ωραία, και μπόλικο θείο εννοείται, επειδή δεν παρέχεται ηλεκτρική σύνδεση από τον ΟΛΠ ώστε να μην χρειάζονται δική τους πηγή ενέργειας κατά τον ελλιμενισμό.
     Είμαστε κι εμείς για τα μπάζα. Τόσα χρόνια, οι πολίτες του Πειραιά και της Αθήνας αναπνέουν αυτό το θείο και οι ιθύνοντες σφυρίζουν αδιάφορα. Κατά τ\' άλλα, βγάζουμε και λόγο στον ΟΗΕ για το κλίμα. Κολοκύθια τούμπανα. Προπέτασμα θείου.

     1. avatar Giorgis

      Θυμάσαι παλιά που μιλούσαν για την όξινη βροχή που κατέστρεφε τα μνημεία? Ε, για τα οξείδια του θείου μιλούσαν. Εκτός από θείο (SOx) εκπέμπουν και τεράστιες ποσότητες οξειδίων αζώτου (NOx) που παράγουν όζον που συμμετέχει στο φαινόμενο του θερμοκηπίου. Όταν μιλάνε για CO2 δεν αναφέρονται πάντα στο CO2 καθεαυτό αλλά και στα ισοδύναμα όπως τα NOx ή το μεθάνιο που τα μετατρέπουν όλα σε CO2 για να έχουμε κοινή αναφορά. Οπότε δεν είναι μόνο το CO2 όπως νομίζουν πολλοί.

     2. avatar olymbitis

      Ναι, θυμάμαι για την όξινη βροχή που δεν έχει εκλείψει. Σωστά όλα που γράφεις. Νομίζω όμως ότι περάσαμε το σημείο καμπής και δεν αντιστρέφονται τα πράγματα πλέον. Η εκλογή του ημίτρελλου ήταν η χαριστική βολή. Αλίμονο στους μετά από μας.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει