Πόσο επηρεάζει ο καιρός τη διάθεση μας;

Η μετάβαση από το καλοκαίρι στο φθινόπωρο και από εκεί στο χειμώνα μόνο εύκολη δεν είναι τελικά


ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
3:51
25/10/2018
Πόσο επηρεάζει ο καιρός τη διάθεση μας;
1
loading

Μέρες οι οποίες γίνονται όλο και μικρότερες και ο ήλιος εμφανίζεται όλο και πιο σπάνια. Ωστόσο φέτος κανείς δεν μπορεί να έχει παράπονο από το καλοκαίρι στη Γερμανία, το οποίο ξεκίνησε από τον Μάιο, μετά από έναν επίσης ζεστό Απρίλιο και ακόμα και τον Οκτώβριο καταγράφηκαν θερμοκρασίες στους 26° Κελσίου.

Μπορεί ένα τόσο παρατεταμένο καλοκαίρι να θωρακίσει τον ανθρώπινο οργανισμό και να είναι λιγότερο επιρρεπής στη φθινοπωρινή μελαγχολία; Ή μήπως επειδή η αντίθεση είναι ακόμα πιο έντονη τα πράγματα γίνονται ακόμα χειρότερα.

Ο Ανδρέας Ματζαράκηςείναιεπικεφαλής του Ερευνητικού Κέντρου Ανθρώπo-βιομετεωρολογίας της Γερμανικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (DWD) και δεν εμφανίζεται τόσο απόλυτος στις κρίσεις του: «Όταν οι μέρες γίνονται μικρότερες τότε το σώμα παράγει περισσότερη μελατονίνη, πρόκειται για τη λεγόμενη ορμόνη του ύπνου».

Οι αλλαγές στις ορμόνες μπορούν να επηρεάσουν τη διάθεση, τουλάχιστον σε κάποιους ανθρώπους. Το αποτέλεσμα είναι ένα αυξημένο αίσθημα κοπώσεως. «Αυτό που χρειαζόμαστε τώρα είναι δυο – τρία κύματα κρύου ώστε το σώμα να καταλάβει ότι θα πρέπει να προσαρμοστεί στο χειμώνα». «Όταν σημειώνονται κάποια περιστατικά αυξημένης μελαγχολίας ή και καταθλιπτικής διάθεσης, οι παράγοντες μπορεί να είναι πολλοί και διαφορετικοί και εκεί δεν μπορεί να προσδιορίσει κανείς με ακρίβεια σε τι ποσοστό συμβάλλει ο καιρός» επισημαίνει ο κ. Ανδρέας Ματζαράκης.

Δεν επηρεάζονται όλοι…

Ο χρονοβιολόγος Γιοργκ Στέλε από το πανεπιστήμιο Γκαίτε της Φρανκφούρτης επισημαίνει, όπως αναφέρει δημοσίευμα της deutsche welle, πως ο κακός καιρός δεν επηρεάζει όλους τους ανθρώπους αλλά «μόνο το 5% με 10% του πληθυσμού». Ακόμα και εάν δεν μπορούν να διαλευκανθούν πλήρως οι αιτίες το φαινόμενο σχετίζεται με το εσωτερικό ρολόι του ανθρώπου».

Σε πρόσφατη δημοσκόπηση που έγινε και συμμετείχαν 2.000 άνθρωποι το 51% παραδέχθηκε ότι υποφέρει από αλλαγές στη διάθεση το φθινόπωρο.

Οι γυναίκες είναι πιο ευαίσθητες σε αυτό το ζήτημα και το ποσοστό τους αγγίζει το 55%. Ο Γερμανός ειδικός τονίζει πάντως πως ο ήλιος παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του «εσωτερικού ρολογιού» και για το λόγο αυτό η παρατεταμένη ηλιοφάνεια αυτό το χρόνο μπορεί να βοήθησε θετικά πολλούς ανθρώπους ωστόσο «το χειμώνα, η μεγάλη ηλιοφάνεια του πολύ ωραίου καλοκαιριού που είχαμε, δεν βοηθάει και πολύ γιατί ο οργανισμός μας δεν αποθηκεύει τέτοιες πληροφορίες» λέει ο ειδικός.

Ο χρονοβιολόγος Γιοργκ Στέλε συνιστά πρωινούς περιπάτους ή γυμναστική τα γκρίζα πρωινά θεωρώντας πως είναι ο πιο ασφαλής τρόπος για να βελτιωθεί η διάθεσή μας.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

1
σχόλιο
 1. avatar ΚΟΥΓΙΟΥΜ

  Δεν ξερω τι λένε οι ειδικοί
  Πάντως εμενα ο βροχερός καιρός
  Με ανασταίνει μου αρεσει
  Χίλιες φορές χειμώνα
  Και μία καλοκαίρι
  Το χειμωνιάτικο τοπίο
  Το γκρίζο του... ειναι πιό ρομαντικό
  Η βροχή αναζωογονεί
  Και πριν με πείτε ανώμαλο
  Ενα σας λεω
  Με το κρύο τσιτωνει το δερμα
  Εξαφανίζονται οι ζάρες
  Γίνεται πιό φρέσκο ας πούμε
  Μη ξεχνάμε πως και το κρέας στο ψυγείο το βαζουμε αλιως θα σαπίζει
  Και τα φρούτα βέβαια. Αρα ;
  Χειμώνας και πάλι χειμωνας

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει