Το δελφίνι αρνούνταν να επιστρέψει στα βαθιά

Η προσπάθεια διάσωσης από πολίτες και φορείς και οι ελπίδες να επιζήσει


ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
15:44
11/10/2018
Το δελφίνι αρνούνταν να επιστρέψει στα βαθιά
loading

Ένα δελφίνι που βγήκε στα ρηχά της παραλίας της Σπιάτζας (στη Σαρακίνα), ήταν η αιτία για να κινητοποιηθούν πολίτες και φορείς για να του παράσχουν βοήθεια.

Του ανταποκριτή μας από το patrisnews.com στην Ηλεία

Το μήκους περίπου 1,5 μέτρου και βάρους 20-25 κιλών θηλαστικό (πρόκειται είτε για ζωνοδέλφινο είτε για νεογέννητο σταχτοδέλφινο) έγινε αντιληπτό από τον κ. Διονύσιο Δρακούλη λίγο μετά τις 11 το πρωί της Τετάρτης (10/10), χάρη στην ευαισθητοποίηση του οποίου ξεκίνησε η κινητοποίηση.

Μαζί με άλλους λουόμενους προσπάθησαν να το οδηγήσουν στα βαθιά, εκείνο  όμως επέστρεφε και πάλι προς την παραλία, παρά τις πολύωρες προσπάθειες λουόμενων και φιλόζωων κατοίκων της περιοχής, που είχαν σπεύσει και εκείνοι στο σημείο…

Παράλληλα, φρόντισαν να ενημερώσουν το Λιμεναρχείο Κατακόλου (άνδρες του οποίου πήγαν στο σημείο), καθώς και το Ερευνητικό Κέντρο Διάσωσης και Περίθαλψης Κητωδών «ΑΡΙΩΝ». Το δελφίνι, όμως, επέστρεφε και πάλι προς την παραλία.

Λίγο αργότερα, στο σημείο βρέθηκε και η κτηνίατρος Ευτυχία Φωτιάδη, που συνεργάζεται με τον«Αρίωνα», η οποία δήλωσε στην εφημερίδα «Πατρίς» πως «το δελφίνι δεν έφερε εξωτερικά τραύματα. Παρουσίαζε νευρικά συμπτώματα (σ.σ. λοιμώδες νόσημα) και του χορηγήθηκε αντιφλεγμονώδης ενέσιμη αγωγή. Οι ελπίδες για να ζήσει, δυστυχώς, δεν είναι πολλές. Από την πλευρά μας συλλέξαμε όλα τα απαραίτητα στοιχεία και έγινε πλήρης καταγραφή των πληροφοριών».

Σημειώνεται πως η ύστατη προσπάθεια που έγινε για το δελφίνι, ήταν η μεταφορά του -λίγο πριν βραδιάσει- σε μεγαλύτερη απόσταση από την παραλία όπου και αφέθηκε με την ευχή των φιλόζωων που το προσπάθησαν (και όχι μόνο) να καταφέρει να μείνει ζωντανό…

Η ανάγκη απεύθυνσης στον «Αρίωνα»

Με αφορμή το χθεσινό περιστατικό, οι πολίτες που αντικρίζουν κάτι ανάλογο σε παραλία της Ηλείας καλούνται να ενημερώνουν το Ερευνητικό Κέντρο Διάσωσης και Περίθαλψης Κητωδών «ΑΡΙΩΝ» στα τηλέφωνα 6945 531850 και 6945 644994 (24ωρη λειτουργεία).

Ο «ΑΡΙΩΝ» είναι ιδρυτικό και επιστημονικό μέλος του Εθνικού Δικτύου Εκβρασμών Θαλασσίων Ειδών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας από το 2013.

Συνεργάζεται με την Κτηνιατρική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης σε περιστατικά εκβρασμών και περίθαλψης, αλλά και με πανεπιστήμια και οργανισμούς οι οποίοι εξειδικεύονται στη διάσωση και περίθαλψη των κητωδών, σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ο «ΑΡΙΩΝ» διαθέτει δίκτυο 120 εθελοντών κτηνιάτρων για την παροχή πρώτων βοηθειών σε εκβρασμούς θαλασσίων ειδών.

Περισσότερα στην ιστοσελίδα του www.arion.org.gr

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει