Επιστήμονες ζητούν δραστική μείωση στην κατανάλωση κρέατος έως και 90%

Οι ερευνητές προτείνουν «ευέλικτες» διατροφές


ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
8:25
11/10/2018
Επιστήμονες ζητούν δραστική μείωση στην κατανάλωση κρέατος έως και 90%
16
loading

Η ανθρωπότητα πρέπει να περικόψει δραστικά την κατανάλωση κρέατος, έως και κατά 90%, για να αποφύγει την επιδείνωση της κλιματικής αλλαγής στο μέλλον, αναφέρουν οι επιστήμονες στην πιο ολοκληρωμένη μέχρι σήμερα επιστημονική μελέτη τους για το πώς οι διατροφικές επιλογές επηρεάζουν το περιβάλλον.

Επιπλέον, θεωρούν αυτή τη μείωση του κρέατος αναγκαία για να τραφεί ο παγκόσμιος πληθυσμός που θα έχει φθάσει τα δέκα δισεκατομμύρια το 2050, αλλά και για να αντιμετωπισθεί η λειψυδρία.

Η εκτροφή ζώων παράγει μεγάλες ποσότητες «αερίων του θερμοκηπίου» (ιδίως μεθανίου), αποψιλώνει τεράστιες εκτάσεις πρασίνου που θα μπορούσαν να απορροφήσουν ατμοσφαιρικό διοξείδιο του άνθρακα ή να καλλιεργηθούν, ενώ χρησιμοποιεί και απαράδεκτα υψηλές ποσότητες νερού, εντείνοντας έτσι το φάσμα της λειψυδρίας (υπολογίζεται ότι μισό κιλό μοσχαρίσιου κρέατος απαιτεί σχεδόν 7.000 λίτρα νερό για να παραχθεί και να φθάσει στο πιάτο του καταναλωτή).

Οι επιστήμονες ζητούν να υπάρξει μια παγκόσμια στροφή προς μια πιο φυτική διατροφή, παράλληλα με την αποφασιστική μείωση τουλάχιστον κατά 50% της τροφής που σπαταλιέται και καταλήγει στα σκουπίδια, καθώς και με μια γενικότερη βελτίωση των γεωργικών πρακτικών με τη βοήθεια της τεχνολογίας (λιγότερη και πιο «έξυπνη» κατανάλωση νερού για άρδευση, ανακύκλωση λιπασμάτων, νέες ποικιλίες υψηλότερων αποδόσεων κ.α.).

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Μάρκο Σπρίνγκμαν του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Nature, σύμφωνα με το BBC και το Γαλλικό Πρακτορείο, έδωσαν τη μελέτη τους στη δημοσιότητα λίγες μέρες μετά τη βαρυσήμαντη μελέτη των επιστημόνων της Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC), οι οποίοι προειδοποίησαν τις κυβερνήσεις ότι στενεύουν τα περιθώρια για να επιτευχθεί η συγκράτηση της ανόδου της θερμοκρασίας στον ενάμιση βαθμό Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα, γι' αυτό χρειάζονται άμεσα και αποφασιστικά μέτρα.

Ένα από τα προτεινόμενα μέτρα-κλειδιά θεωρείται η μεγάλη μείωση στην κατανάλωση κρέατος - πράγμα που ασφαλώς πιο εύκολα λέγεται παρά γίνεται, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Η μελέτη προβλέπει όμως ότι έως το 2050, εξαιτίας τόσο της συνεχούς αύξησης των εισοδημάτων ιδίως στις αναπτυσσόμενες χώρες, όσο και του αριθμού των κατοίκων του πλανήτη, οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τις σημερινές διατροφικές επιλογές μπορεί να αυξηθούν κατά 50% ως 90%.

Όπως είπε ο δρ Σπρίνγκμαν, «αυτό που έχουν κοινό όλες οι υγιεινές διατροφές, σύμφωνα με τα τελευταία επιστημονικά στοιχεία, είναι ότι κυρίως είναι φυτικές». Οι ερευνητές προτείνουν «ευέλικτες» διατροφές, είτε πρόκειται για μεσογειακή διατροφή, είτε για φυτοφαγική ή ψαροφαγική, είτε για ένα συνδυασμό τους.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

16
σχόλια
 1. avatar Πάνος Ρωμανός

  Γιώργη, αν δεν είσαι ειδικός όπως λες, άσε καλύτερα τέτοια συμπεράσματα για τους ειδικούς.

 2. avatar Giorgis

  Δεν είμαι ειδικός, ούτε θέλω να πάρει θέση υπέρ του ενός ή του άλλου αλλά θα πρέπει να σκεφτούμε ότι η μεγαλύτερη κατανάλωση φυτικών τροφών μάλλον θα έχει αντίστοιχες ή και χειρότερες συνέπειες. Για να πάρεις τις ίδιες διατροφικές αξίες από φυτικές τροφές χρειάζεσαι μεγαλύτερες ποσότητες. Το κρέας έχει πιο συμπυκνωμένες διατροφικές αξίες. Αυτό σημαίνει ότι θα χρειάζεται περισσότερη κατανάλωση ενέργειας για τη μεταφορά αυτών των τροφών από την πηγή μέχρι την κατανάλωση. Δηλαδή μεγαλύτερη σπατάλη καυσίμων. Από την άλλη μια αγελάδα μπορεί να τραφεί με χόρτα σε ένα λιβάδι που δεν χρειάζεται πότισμα, ενώ ο άνθρωπος χρειάζεται καλλιεργήσιμα είδη που απαιτούν πολύ νερό κι ενέργεια.

 3. avatar Ντ!νος

  Φέρτους εδώ αυτούς τους επιστήμονες να τους κάνουμε υπουργούς. Κρίμα τέτοια καμμένα μυαλά να μην τσιμπάνε ένα 15χίλιαρο το μήνα με το να κάθονται

 4. avatar Kay

  Το πρόβλημα δεν είναι αν τρωμε κρέας, το πρόβλημα είναι τα δεκα δισ ανθρώπων τα επομενα χρόνια και τα ακομη περισσότερα δις τα μεθεπομενα. Αργά ή γρήγορα αυτα θα οδηγήσουν σε πολέμους.
  Δυστυχώς ολες οι θρησκείες προτρεπουν τους πιστους τους να αυξάνονται και αντε να πείσεις ας πούμε καποιον φανατικό χριστιανό ( ή οποιασδηποτε αλλης θρησκείας) ότι το πληθυνεστε της Αγιας Γραφής ειναι μπούρδες και επικίνδυνο

  1. avatar Όλες οι δυτικές χώρες

   υποφέρουν από υπογεννητικότητα. Δηλαδή ο δείκτης γονιμότητας τους είναι κάτω από το όριο 2,1, που απαιτείται για να διατηρηθεί ο πληθυσμός σταθερός, άρα το πληθυσμός τους μειώνεται. Το πρόβλημα με την ανάπτυξη του πληθυσμού επικεντρώνεται στις αναπτυσσόμενες χώρες, όπου παρόλο το οικονομικό τους επίπεδο είναι πιο φτωχό εντούτοις ο δείκτης γονιμότητας τους είναι εξαιρετικά υψηλός.
   Στην Ελλάδα λοιπόν, ως μια \"δυτική\" χώρα, επικρατεί το πρόβλημα της υπογεννητικότητας και μάλιστα η χώρας μας έχει τα πρωτεία: ο δείκτης της είναι στο 1,3. Τα αποτελέσματα αυτού του προβλήματος θα φανούν μετα από το 2050, όπου θα υπάρχει μεγάλη πίεση και στο ασφαλιστικό. Ένας εργαζόμενος θα πρέπει να συντηρεί 2 συνταξιούχους, ενώ στο παρελθόν η σχέση αυτή ήταν τελείως αντίστροφη, δηλαδή 2 προς 1.
   Επομένως στην Ελλάδα επιβάλλεται η οικογένεια να αποκτά όσον το δυνατόν περισσότερους απογόνους μπορεί.. Στην αντίθετη περίπτωση η λύση θα είναι η \"εισαγωγή\" πληθυσμού, κάτι που συμβαίνει εδώ και χρόνια, αλλά στο μέλλον θα πρέπει να εντατικοποιηθεί.

 5. avatar τριαλαρο

  θα καταλήξουμε δηλ. να αγοράζουμε το κρεας στην μαυρη αγορά?

 6. avatar Μστ

  Η παραγωγή κρέατος προκαλεί έλλειψη νερού διότι τα ζώα καταναλώνουν νερό και η παραγωγή ζωοτροφών απαιτεί ακόμη μεγαλύτερες ποσότητες νερού. Δεύτερον η παραγωγή ζωοτροφών απατεί τη χρήση μεγάλων καλλιεργήσιμων εκτάσεων, άρα έλλειψη τροφής που συνεπάγεται αύξηση των τιμών και αύξηση της φτώχειας και της πείνας...τι δε καταλαβαίνετε..??

  1. avatar megaloagroths

   η μιση εκταση της ελλαδας πιθανον και παραπανω καλλιεργειται με βαμβακι,οποτε υπαρχει υπαρχει μεγαλο περιθωριο για να καλλιεργηθουνε φυτα για ζωοτροφες,απλα τωρα επιδοτειται το βαμβακι,
   οποτε ειναι θεμα βρυξελων,μολις δουνε πεφτει πεινα θα παρουν την επιδοτηση απο το βαμβακι και θα την μοιρασουν σε φυτα για ζωοτροφες

 7. avatar supercat

  όλα είναι μπουρδες και ψεμματα πισω κρυβονται οι βιομηχανιες με τα συμπληρώματα. στην γειτονια μου εχουν ανοιξει 3 τετοια μαγαζια και αλλα τοσα είναι τα γυμναστήρια για να καμε το λιπος που βαζουμε από την υπερκαταναλωση. όπως ψεμμα είναι και η συνυστομενη υμερισια προσληψη θερμιδων (2.000). τι να τις κανει 60.000 θερμιδες το μηνα ενας ηδη παχύσαρκος ο οποιος είναι ολη μερα αρακτος στο γραφειο και το βραδυ κοιματε στον καναπε μπροστα στο χαζοκουτι ?

  1. avatar advouk7

   Περιπου 2,000 θερμιδες τη μερα είναι ο μεσος βασικος βιολογικος ρυθμος, δηλαδή ποση ενεργεια χρειαζεται ο οργανισμος για να υλοποιησει τις βασικες του ανάγκες (μεταφορα οξυγόνου, βιοχημικες αντιδράσεις κλπ). Αν παραγεις εργο (πχ δουλεια, γυμναστικη κλπ) θες περισσοτερες

 8. avatar KΛΕΩΝ

  Η γιγαντωση της καλλιεργιας λαχανικων θα εκτιναξει την αναγκη σε νερο και ενεργεια καθως ειναι πολυ πιο ευπαθη απο το κρεας!
  Καλα να μην πω για τα φυτοφαρμακα που θα χρειαζονται για να προστατευτουν αυτες οι καλλιεργιες απο τα χιλιαδες εντομα που θα προσελκυουν!
  Τι εγινε στο Αιτωλικο πριν λιγες μερες με τις αραχνες μολις καταλαβαν οτι υπαρχει φαι εκει?
  Ε ενα τετοιο πραμα!
  Θεκνς βεγκανς!

 9. avatar ΔΙΟΓΕΝΗΣ Λυτταιος

  ΨΑΡΑΚΙ την Τεταρτη και ΚΡΕΑΤΑΚΙ την Κυριακη !
  Και εισαι \'\'καλυμενος\'\' !

 10. avatar megaloagroths

  δηλαδη για την παραγωγη κηπευτικων δεν θελει νερο?

 11. avatar CORVUS_CORAX

  Ελεγχο των γεννησεων στους τριτοκοσμικους.

 12. avatar Προηγήθηκε

  Προηγήθηκε η ανακοίνωση-έκκληση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) του ΟΗΕ για δραστική μείωση του κρέατος για λόγους υγείας και δη του επεξεργασμένου (αλλαντικά πχ)

 13. avatar Καλημερα

  Και με το σουφλακι τι θα γινει....

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει