Άσκηση επί χάρτου, για την προστασία του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς, πραγματοποιήθηκε στα Χανιά.

Το σενάριο της άσκησης αναφερόταν σε εκδήλωση πυρκαγιάς στον Εθνικό Δρυμό Σαμαριάς, η οποία πήρε μεγάλες διαστάσεις λόγω των βορειοδυτικών ανέμων με αποτέλεσμα οι επισκέπτες να διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο.

Η προστασία και ασφαλής απομάκρυνση επισκεπτών και τραυματιών αλλά και η προσπάθεια κατάσβεσης της πυρκαγιάς, ήταν μερικά από τα γεγονότα που συνέθεταν το σκηνικό αντιμετώπισης της καταστροφής με βάση το σενάριο της άσκησης.

Η άσκηση υλοποιήθηκε από τη Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων και σε αυτή έλαβαν μέρος εκπρόσωποι όλων των εμπλεκόμενων φορέων της Κρήτης.

«Στόχος της άσκησης δεν ήταν μόνο η αντιμετώπιση της πυρκαγιάς, αλλά και ο συντονισμός των δεκάδων φορέων που εμπλέκονται», τόνισε μεταξύ άλλων ο αντιπεριφερειάρχης Απόστολος Βουλγαράκης

Η άσκηση επί χάρτου «Σαμαριά -SOS- 2012» στην οποία προσομοιώνεται το τακτικό επίπεδο, αποσκοπούσε στον έλεγχο, τη δοκιμασία και την αξιολόγηση των σχεδίων έκτακτης ανάγκης όλων των εμπλεκόμενων φορέων και των διαδικασιών της Πολιτικής Προστασίας σχετικά με την ετοιμότητα, την αντιμετώπιση και την αποκατάσταση καταστροφών που προκαλούνται από πυρκαγιά στον Εθνικό Δρυμό Σαμαριάς.

Επίσης, απέβλεπε στον έλεγχο και τη λειτουργία των επικοινωνιών, στη διοίκηση και το συντονισμό των επιχειρήσεων και ειδικότερα στην προστασία των επισκεπτών στο Φαράγγι της Σαμαριάς.