Δύο εξέχοντες σεισμολόγοι επισήμαναν σήμερα ότι η Ιαπωνία αψηφά τα διδάγματα για την ασφάλεια που πήρε από την περσινή κρίση στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα και προειδοποίησαν να μην τεθούν ξανά σε λειτουργία δύο αντιδραστήρες τον ερχόμενο μήνα.

Η Ιαπωνία ενέκρινε την επαναλειτουργία των δύο αντιδραστήρων στον πυρηνικό σταθμό Kansai Electric Power Ohi, που βρίσκεται βορειοδυτικά του Τόκιο, παρά τις μαζικές αντιδράσεις της κοινής γνώμης.

Το μοντέλο σεισμικής δραστηριότητας που έχει φτιάξει η ρυθμιστική αρχή της Ιαπωνίας για την πυρηνική βιομηχανία δεν λαμβάνει καταλλήλως υπόψη τα ενεργά ρήγματα που υπάρχουν κοντά στον σταθμό του Όχι, προειδοποίησε ο Κατσουχίκο Ισιμπάσι, σεισμολόγος στο Πανεπιστήμιο του Κόμπε.

«Τα τεστ αντοχής και οι νέες προδιαγραφές για την ασφάλεια για την επαναλειτουργία πυρηνικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας επιτρέπουν να συμβούν δυστυχήματα στους σταθμούς”, πρόσθεσε ο Ισιμπάσι. “Αντί να καταστήσουν αυστηρότερες τις προδιαγραφές και τα δύο αντιπροσωπεύουν σοβαρά πισωγυρίσματα στις προδιαγραφές για την ασφάλεια», σημείωσε.

Οι ειδικοί που συμβουλεύουν την πυρηνική βιομηχανία της Ιαπωνίας υποτίμησαν τη σεισμική απειλή, σημείωσε κατά την ίδια συνέντευξη Τύπου ο Μιτσουχίσα Ουατανάμπε, καθηγητής τεκτονικής γεωμορφολογίας στο Πανεπιστήμιο του Τόκιο.

«Η εμπειρογνωμοσύνη και η ουδετερότητα των ειδικών που συμβουλεύουν την Υπηρεσία Ασφάλειας της Πυρηνικής Βιομηχανίας της Ιαπωνίας είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό αμφισβητήσιμες», πρόσθεσε ο ίδιος.

Μετά το σεισμό του 2007 που προκάλεσε διαρροές ραδιενέργειας σε αντιδραστήρες βόρεια του Τόκιο, ο Ισιμπάσι είχε πει ότι η Ιαπωνία κινδυνεύει να αντιμετωπίσει μια πυρηνική καταστροφή έπειτα από έναν μεγάλο σεισμό. Επρόκειτο για μια σοφή προειδοποίηση όπως αποδείχθηκε μετά τη Φουκουσίμα.

Μολονότι είναι αδύνατο να προβλεφθεί πότε θα γίνουν σεισμοί, ο Ισιμπάσι υπογράμμισε σήμερα ότι ο περσινός σεισμός των 9 βαθμών καθιστά πιο πιθανό να ακολουθήσουν καταστροφικοί σεισμοί.