Μπορεί οι καταρράκτες Ιγκουασού να είναι οι πιο διάσημοι στην Αργεντινή- και όχι μόνο αλλά ο καταρράκτης Mocona διεκδικεί την πρωτιά στη μοναδικότητα καθώς μοιάζει να αψηφά τη λογική. Έχει μήκος σχεδόν… 2,5 χιλιόμετρα και η ροή του δεν είναι κάθετη όπως γνωρίζουμε για τους καταρράκτες αλλά κατά μήκος του ποταμού με τα νερά του να πέφτουν στο πλάι σε μια χαράδρα. Είναι μάλλον ο μόνος καταρράκτης στον κόσμο που ρέει παράλληλα με τον ποταμό που τον τροφοδοτεί.

Καθώς ο ποταμός Uruguay λειτουργεί ως φυσικό σύνορο ανάμεσα στην Αργεντινή και τη Βραζιλία, οι δύο χώρες «μοιράζονται» το εξαιρετικό γεωλογικό φαινόμενο.  Ο καταρράκτης είναι γνωστός ως Mocona, που σημαίνει «αυτός που καταπίνει τα πάντα» στη γλώσσα Guarani, η οποία χρησιμοποιείται στην Αργεντινή, αλλά και ως Yucumã  που σημαίνει «μεγάλος καταρράκτης» και χρησιμοποιείται στη Βραζιλία.

Το ασυνήθιστο χαρακτηριστικό του ποταμού είναι η ύπαρξη υπόγειου φαραγγιού στον πυθμένα του, το οποίο μάλιστα πιστεύεται πως δημιουργήθηκε στην εποχή των Παγετώνων. Έχει βάθος 100 μέτρων και καταλαμβάνει το 15-30% του πλάτους του ποταμού. Το φαράγγι αυτό είναι ορατό μόνο σε δύο σημεία του ποταμού- το ένα είναι ο εν λόγω καταρράκτης.

Ο καταρράκτης δεν είναι ορατός περίπου 150 ημέρες το χρόνο, «εξαφανίζεται» επειδή ανεβαίνει η στάθμη του ποταμού. Όταν το επίπεδο του νερού πέφτει κάτω από την άκρη του φαραγγιού αρχίζει να πέφτει μέσα του κι έτσι δημιουργείται ο καταρράκτης.

 

waterfall5 waterfall4 waterfall3 waterfall2 waterfall1 waterfall6