Η ιαπωνική κυβέρνηση απαγόρευσε στη Greenpeace τη διεξαγωγή μετρήσεων ραδιενέργειας στη θάλασσα με το πλοίο Rainbow Warrior, εντός των χωρικών υδάτων της χώρας (12 μίλια από τις ακτές).

Η άρνηση αυτή εμποδίζει τη διεξαγωγή μετρήσεων της Greenpeace εκεί όπου είναι απολύτως απαραίτητο: κοντά στις ακτές όπου υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος ρύπανσης της θάλασσας με ραδιενέργεια.

Η διενέργεια μετρήσεων στη θάλασσα είναι εξαιρετικά σημαντική, ειδικά για μία χώρα όπως η Ιαπωνία που βασίζει σε μεγάλο βαθμό τη διατροφή της σε αυτή. Οι μετρήσεις της Greenpeace μπορούν να προσφέρουν ανεξάρτητα στοιχεία με απόλυτη διαφάνεια, ώστε να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας του πληθυσμού. Η απαγόρευση από την ιαπωνική κυβέρνηση αποδεικνύει για άλλη μία φορά την αποτυχία της να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, αντιμετωπίζοντας την πυρηνική κρίση με τα μέτρα και τη διαφάνεια που απαιτούνται.

Η Greenpeace έχει λάβει άδεια να διενεργήσει μετρήσεις στο θαλασσινό νερό, τα ιζήματα και τη θαλάσσια ζωή εκτός των χωρικών υδάτων της Ιαπωνίας. Το πλοίο της οργάνωσης, Rainbow Warrior, θα προσεγγίσει τις ιαπωνικές ακτές στις επόμενες ώρες.