Κρυφές ιδιότητες του φωτός ισχυρίζονται ότι ανακάλυψαν ερευνητές του Πανεπιστημίου του Michigan, οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε εναλλακτικές μορφές φωτοβολταϊκών κυττάρων.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, υπάρχει η δυνατότητα κατασκευής φωτοβολταϊκών χωρίς τη χρήση των παραδοσιακών ημιαγωγών, αν εκμεταλλευτούμε τις κρυφές μαγνητικές ιδιότητες που παρουσιάζει το φως του ήλιου, οι οποίες έως τώρα θεωρούνταν αμελητέες.

Η ερευνητική ομάδα του Michigan, με επικεφαλής τον Stephen Rand, καθηγητή στα τμήματα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Επιστήμης των Υπολογιστών και Εφαρμοσμένης Φυσικής, διαπίστωσε ότι στη σωστή ένταση και κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες, όταν το φως ταξιδεύει μέσα από ένα υλικό το οποίο είναι κακός αγωγός του ηλεκτρισμού, μπορεί να δημιουργήσει μαγνητικό πεδίο με ένταση 100 εκατομμύρια φορές μεγαλύτερη από ό,τι νομίζουμε μέχρι σήμερα. Αυτά τα μαγνητικά αποτελέσματα είναι σε θέση να επιφέρουν ένα ισχυρό ηλεκτρικό αποτέλεσμα.

Υπό αυτές τις συνθήκες, υπάρχει η δυνατότητα κατασκευής φωτοβολταϊκών κυττάρων τα οποία δεν θα απαιτούν απορρόφηση του ηλιακού φωτός για να παράγουν ενέργεια αλλά ο ηλεκτρισμός θα προέρχεται από το μαγνητικό πεδίο του φωτός. Κατά συνέπεια, η χρήση των ημιαγωγών που χρησιμοποιούνται σήμερα θα είναι περιττή.

Βέβαια, προκειμένου να επιτευχθεί η παραπάνω ένταση μαγνητικού πεδίου με χρήση απλών υλικών, απαιτείται εξαιρετικά έντονη ένταση φωτός, κάτι το οποίο ο ήλιος δε διαθέτει. Γι αυτό το λόγο, οι επιστήμονες έχουν επικεντρωθεί στη δημιουργία νέων υλικών, κακών αγωγών του ηλεκτρισμού, τα οποία θα απαιτούν χαμηλότερες εντάσεις.

Πηγή: energypress