Μέλη της Greenpeace πραγματοποίησαν χθες συγκέντρωση στη Λιουμπλιάνα της Σλοβενίας, με στόχο την εκδήλωση αλληλεγγύης στους κατοίκους της Ιαπωνίας και την επισήμανση των κινδύνων από τη χρήση πυρηνικής ενέργειας.

Οι συγκεντρωμένοι στην πλατεία Πρέσερεν της σλοβενικής πρωτεύουσας άναψαν κεριά στη μνήμη των θυμάτων του καταστροφικού σεισμού, μετά τον οποίο εκλύθηκαν στην ατμόσφαιρα μεγάλες ποσότητες ραδιενέργειας.

Ο Ντέγιαν Σάβιτς, αρμόδιος για την ενεργειακή πολιτική στο σλοβενικό τμήμα της Greenpeace, ανέφερε ότι στη διαμαρτυρία συμμετείχαν ακτιβιστές για την προστασία του περιβάλλοντος απ΄όλη την Ευρώπη, οι οποίοι ήθελαν να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στους πολίτες της Ιαπωνίας, υπό το φως της πυρηνικής κρίσης στη χώρα.

Η διαμαρτυρία ήταν επίσης μια προειδοποίηση για τον πυρηνικό κίνδυνο στη Σλοβενία, καθώς το πυρηνικό εργοστάσιο Κρσκο βρίσκεται, επίσης, σε ζώνη σεισμικής επικινδυνότητας. Για το λόγο αυτό, η Greenpeace στη Σλοβενία καλεί τη σλοβενική κυβέρνηση να υποστηρίξει σχέδιο για το κλείσιμο του πυρηνικού σταθμού το συντομότερο δυνατό και το αργότερο έως το 2023.