Το dog agility (ευκινησία ή δεξιοτεχνία σκύλων) είναι ένα άθλημα για σκύλους! Ο σκύλος με την καθοδήγηση του ιδιοκτήτη πρέπει να περάσει κάποια εμπόδια ενώ ταυτόχρονα πολεμά ενάντια στο χρόνο. Φυσικά ο στόχος είναι η διασκέδαση και η εκπαίδευση των σκύλων.

Τα σκυλιά μαθαίνουν χωρίς λουρί να περνάνε όλα τα παιχνίδια-εμπόδια, από τούνελ μέχρι σκάλες και τραμπολίνα. Ο ιδιοκτήτης τους δίνει εντολές με τη φωνή, την κίνηση και διάφορα σινιάλα που μαθαίνονται σιγά σιγά με πολλή ενασχόληση και υπομονή.

Το όφελος για σκύλο και ιδιοκτήτη, εκτός από την γυμναστική, είναι η ενδυνάμωση του δεσμού μεταξύ σκύλου και ιδιοκτήτη.

Στο εξωτερικό, οι αγώνες agility είναι ιδιαίτερα διαδεδομένοι και υπάρχουν ακόμα και κριτές ενώ μπορεί κάποιος να πάει σε ειδικό πάρκο σκύλων με εμπόδια agility για να γυμνάσει το σκύλο του.

Το dog agility έχει ξεκινήσει από την Αγγλία, από την γνωστή Έκθεση Σκύλων Crufts και έγινε για πρώτη φορά αγώνας το 1978 ώστε να διασκεδάσει ο κόσμος ανάμεσα στους διαγωνισμούς υπακοής και καθαροαιμίας.

Για να μάθετε στο σκύλο σας να πηδά εμπόδια ή να ανεβαίνει τεχνητές σκάλες πρέπει να του δείξετε με αγάπη τι πρέπει να κάνει και πάντα να τον επιβραβεύετε με λιχουδιές. Στη χώρα μας μπορείτε να βρείτε εκπαιδευτές σκύλων ή πάρκα φιλοξενίας που μπορεί να έχουν εμπόδια και παιχνίδια agility. Mπορείτε ακόμα και να φτιάξετε εσείς εμπόδια με ξύλα και μπογιές και να στήσετε στον κήπο σας ένα όμορφο παιχνιδότοπο!

Πηγή: adespoto.gr