Αν θέλετε να πάρετε μία δεύτερη γάτα, θα πρέπει να προσέξετε να μην κάνετε την πρώτη σας γατούλα να ζηλέψει! Σίγουρα θα υπάρχει έχθρα ή και τσακωμός στην αρχή! Για να βοηθήσετε τις δύο γάτες να προσαρμοστούν γρήγορα, υπάρχουν μερικές συμβουλές που μπορείτε να ακολουθήσετε.

-Να έχετε στο μυαλό σας ότι θα χρειαστεί πάνω από 1 εβδομάδα για να προσαρμοστεί η νέα γάτα. Κάποιες φορές αυτό παίρνει και μήνες. Μπορεί να αντιδράσει περίεργα, να ουρήσει κάπου που δεν πρέπει (πχ χαλί) και όλα αυτά γιατί απλά φοβάται. Θα περάσει όμως, αρκεί να έχετε υπομονή και να προσπαθήσετε να δημιουργήσετε μία ουδέτερη ζώνη.

-Προσπαθήστε να κρατήσετε τη νέα γάτα σε άλλο δωμάτιο, για την πρώτη εβδομάδα αλλά παράλληλα να επιτρέπεται στις δύο γάτες να μυρίζουν η μία την άλλη, κάτω από την πόρτα ή από χώρισμα. Έτσο θα γνωριστούν σταδιακά.

-Καλό είναι να πάρετε γάτα ίδιου φύλου με την πρώτη και μικρότερης ηλικίας. Μία ενήλικη γάτα, ειδικά του αντίθετου φύλου, είναι πολύ δύσκολο να συμβιώσει με την πρώτη σας. (Φυσικά, αυτό εξαρτάται από το χαρακτήρα τους και υπάρχουν φωτεινές εξαιρέσεις).

-Η πρώτη σας γάτα δεν θα πρέπει να νιώθει απειλή από τη νέα γάτα. Ειδικά αν είναι πιο μικρή και πιο αδύναμη, θα το νιώσει. Φροντίστε να δίνετε την ίδια προσοχή και στις δύο, τα ίδια χάδια, με κάθε χέρι σας σε κάθε γάτα, την ίδια στιγμή.

Πηγή: adespoto.gr