Μέχρι στιγμής έχουν κατατεθεί 3.700 αιτήσεις για τευτλοκαλλιέργειες περίπου 136.000 στρεμμάτων έναντι 150.000 στρεμμάτων που απαιτούνται για τη λειτουργία και των τριών εργοστασίων της εταιρίας. Στοιχεία για τις αιτήσεις που θα γίνονται δεκτές μέχρι και στο δεύτερο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου, έδωσε ο πρόεδρος της ΕΒΖ, Χρυσόστομος Γερούκης, ενώ ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιάννης Κουτσούκος, στο πλαίσιο συνάντησης που είχε με εκπροσώπους έξι ομάδων παραγωγών, στις εγκαταστάσεις της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ), στη Θεσσαλονίκη, τους ζήτησε να καλλιεργήσουν τεύτλα “εξαντλώντας όλα τα περιθώρια”.

Ο κ. Κουτσούκος επανέλαβε την πρόθεση του υπουργείου για ένταξη των τευτλοκαλλιεργητών σε πρόγραμμα ολοκληρωμένης διαχείρισης από το 2012. Με την ένταξη των παραγωγών στο πρόγραμμα θα καλυφθεί και το κενό που θα δημιουργηθεί το 2012, εξαιτίας της κατάργησης του ειδικού συνδεδεμένου πριμ των 34 ευρώ/στρέμμα για τους παλαιούς καλλιεργητές.

Με την ευκαιρία της παρουσίας του στη Θεσσαλονίκη, ο υφυπουργός επεσήμανε ακόμη εκ νέου ότι η κυβέρνηση στηρίζει την προσπάθεια να παραμείνουν “ζωντανές” η ΑTEBank και η ΕΒΖ και «να μην ακολουθηθούν τα πιο δυσάρεστα σενάρια για την ATEBank, η οποία έχει υποθηκευμένο το 60% της περιουσίας των αγροτών». Ερωτηθείς αν η ΕΒΖ θα παραμείνει υπό τη σκέπη της ΑΤΕ, είπε ότι το ερώτημα αυτό πρέπει να απαντηθεί από το μεγαλομέτοχο.

Εντωμεταξύ, το 2010, που ήταν ένα από τα χειρότερη έτη της τελευταίας δεκαετίας για την τευτλοκαλλιέργεια, καλλιεργήθηκαν 136.000 στρέμματα, έναντι 234.000 το 2009 και το εισόδημα των τευτλοπαραγωγών προσγειώθηκε απότομα, στα 27,9 εκατ. πέρυσι από 57,9 εκατ. τον προηγούμενο χρόνο.

Στη διάρκεια της συνάντησης, οι εκπρόσωποι των τευτλοπαραγωγών Θεσσαλονίκης, Σερρών, Έβρου, Ημαθίας, Λάρισας και Ροδόπης ζήτησαν -εκτός από την ένταξη στο πρόγραμμα ολοκληρωμένης διαχείρισης- και την επαναφορά της τιμολογιακής πολιτικής για την αγορά των τεύτλων που ίσχυε το 2009, αντί εκείνης του 2010.