Ένας μικροσκοπικός και ασήμαντος ψύλλος του γλυκού νερού, που μπορεί και αναπαράγεται χωρίς να κάνει σεξ, έχει έχει περισσότερα γονίδια από κάθε άλλο πλάσμα, συμπεριλαμβανομένου και του ανθρώπου.

Οι επιστήμονες «διάβασαν» για πρώτη φορά το γονιδίωμά του και βρήκαν ότι περιλαμβάνει σχεδόν 31.000 γονίδια έναντι περίπου 23.000 – 25.000 του ανθρώπου.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, ο γενετικός «χάρτης» μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν πολύτιμο «εργαλείο» για την περιβαλλοντική έρευνα, όσον αφορά την ποιότητα των νερών και την μόλυνση των υδάτων από χημικά.

To μονόφθαλμο ημιδιαφανές πλάσμα, με την επιστημονική ονομασία Daphnia pulex (από τη νύμφη Δάφνη της ελληνικής μυθολογίας), ζει συνήθως σε λίμνες σε όλο τον κόσμο, τρέφεται με άλγες και το ίδιο αποτελεί εκλεκτή τροφή για τα ψάρια. Στην πραγματικότητα δεν είναι ψύλλος, αλλά καρκινοειδές, που μοιάζει όμως πολύ με τον γνωστό αιμοβόρο ψύλλο της ξηράς και για αυτό ονομάστηκε ανάλογα. Έχει την εντυπωσιακή ικανότητα να αναπαράγεται εναλλακτικά με σεξουαλικό ή ασεξουαλικό τρόπο και, όταν κάνει το δεύτερο, τότε επιλέγει αν όλοι οι απόγονοί του θα είναι αρσενικού ή θηλυκού φύλου.

Αρκετά πάντως από τα γονίδια του συγκεκριμένου πλάσματος δεν έχουν παρατηρηθεί ποτέ μέχρι τώρα σε άλλο ζώο, ενώ ένα μεγάλο τμήμα του DNA του είναι κοινό με το ανθρώπινο, σε μεγαλύτερο ποσοστό από οποιοδήποτε άλλο έντομο ή καρκινοειδές.