Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών κάλεσε τους λαούς σε μια καθαρή ενεργειακή επανάσταση για την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στον παγκόσμιο πληθυσμό, συμπεριλαμβανομένων των 1,6 δισεκατομμυρίων ανθρώπων που σήμερα δεν έχουν πρόσβαση σε αυτόν.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Ban Ki-moon δήλωσε σε ομιλία του στην τέταρτη Παγκόσμια Διάσκεψη για το ενεργειακό μέλλον στο Αμπού Ντάμπι ότι τα δίκτυα ενέργειας μπορούν να συμβάλουν στην καταπολέμηση της φτώχειας και στη βελτίωση των υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης στο πλαίσιο των αναπτυξιακών στόχων της χιλιετίας για τον αναπτυσσόμενο κόσμο.

«Η πρόκληση για μας είναι ο μετασχηματισμός», δήλωσε ο Ban Ki-moon. «Χρειαζόμαστε μια συνολική καθαρή ενεργειακή επανάσταση – μια επανάσταση που να κάνει την ενέργεια διαθέσιμη και οικονομικά προσιτή για όλους», είπε. Μια ενεργειακή επανάσταση θα είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση της εξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα, την ελαχιστοποίηση της αλλαγής του κλίματος και την ενδυνάμωση των ανθρώπων ώστε να ασχοληθούν με τη ζωή τους και τη βελτίωση της παγκόσμιας οικονομίας.

Η κατανάλωση ενέργειας αναμένεται να αυξηθεί κατά 40% στα επόμενα 20 χρόνια, κυρίως στις αναπτυσσόμενες χώρες, όπου δισεκατομμύρια άνθρωποι εξακολουθούν να βασίζονται σε παραδοσιακά καύσιμα βιομάζας για μαγείρεμα, θέρμανση και άλλες βασικές καθημερινές τους ανάγκες.

Σύμφωνα με τον Ban Ki-moon η χρήση βιομάζας καυσίμων και άνθρακα σε φτωχές χώρες έχει οδηγήσει σε εσωτερική ατμοσφαιρική ρύπανση που σκοτώνει περίπου 2 εκατ. ανθρώπους το χρόνο, στην πλειοψηφία τους γυναίκες και παιδιά.

Ο αριθμός είναι διπλάσιος από τα θύματα της ελονοσίας παγκοσμίως. Καύσιμα από βιομάζα και άνθρακα είναι παραδοσιακά εμπορεύματα ενέργειας για περίπου 3 δισεκατομμύρια ανθρώπους του παγκόσμιου πληθυσμού των 6,8 δισ. ευρώ.

Ο ΟΗΕ επαίνεσε Αμπού Ντάμπι για την πρωτοβουλία Masdar που είναι ένα έργο ανάδειξης μιας βιώσιμης και καθαρής ενεργειακά πόλης του μέλλοντος στο Masdar.

πηγή: greenbusiness