Τρόμο προκαλούν τρωκτικά που απέκτησαν το προσωνύμιο «ποντίκια ζόμπι», αφού τρώνε τον εγκέφαλο των θυμάτων τους, όσο εκείνα είναι ζωντανά, με αποτέλεσμα να ετοιμάζεται ειδική στρατιωτική επιχείρηση για την εξόντωσή τους.

Τα συγκεκριμένα ποντίκια εντοπίζονται στο νησί Μάριον της Νοτίου Αφρικής και έφτασαν από τους Ευρωπαίους αποίκους του 19ου αιώνα. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια αναπτύχθηκε ραγδαία ο πληθυσμός τους και πλέον σχηματίζουν ορδές, με αποτέλεσμα να απειλούν την πανίδα της περιοχής.

Σύμφωνα με την The Sun, τα τρωκτικά δρουν τη νύχτα και κατακλύζουν φωλιές πουλιών, κυρίως των άλμπατρος, αλλά και προστατευόμενων ειδών. Πρώτα στοχεύουν το θήραμα τους και εφόσον παρακολουθήσουν τις κινήσεις του, ορμούν πάνω του και το δαγκώνουν στο κεφάλι, ώστε να ανοίξουν το κρανίο για να φάνε τον εγκέφαλο του.

Το νησί Μάριον αποκαλείται και «σπίτι των άλμπατρος», γιατί στη περιοχή μένει μεγάλος αριθμός του συγκεκριμένου είδους

Στο 90% των περιπτώσεων το θύμα είναι ζωντανό και πεθαίνει βασανιστικά μετά από ώρες ή μέρες, εξαιτίας λοιμώξεων που αναπτύσσει στο σώμα από τις δαγκωματιές. Μάλιστα, η πλειοψηφία των πουλιών δεν διαθέτει μηχανισμούς άμυνας, ιδίως το βράδυ, οπότε τα ποντίκια βρίσκουν ελάχιστη ή μηδαμινή αντίσταση.

Πλέον, οι επιστήμονες ετοιμάζονται να παρέμβουν και συνεργάζονται στενά με την κυβέρνηση της Νοτίου Αφρικής, ενώ έχουν καταρτίσει ειδικό σχέδιο με προϋπολογισμό 23 εκατομμυρίων ευρώ.

«Ποντίκι ζόμπι» μασουλάει το κρανίο ζωντανού άλμπατρος και σιγά-σιγά τρώει τον εγκέφαλο του, ενώ το θύμα είναι ζωντανό και αντιλαμβάνεται τα πάντα, χωρίς να μπορεί να αντιδράσει

Έτσι, έξι στρατιωτικά ελικόπτερα θα απελευθερώσουν 550 τόνους δηλητήριο σε όλο το νησί, με στόχο να εξαλειφθούν όλα τα ποντίκια και να μην επιζήσει κανένα. «Έχουμε μόνο μια ευκαιρία. Δεν πρέπει να επιβιώσει κανένα. Αν σωθεί μόνο ένα και μάλιστα θηλυκό που ετοιμάζεται να γεννήσει, τη βάψαμε. Η αποικία θα δημιουργηθεί ξανά και θα έχουμε κάνει μια τρύπα στο νερό», είπε χαρακτηριστικά η ερευνήτρια Andrea Angel.