Πρόσφατη επιστημονική έρευνα που υποστηρίζει πως οι νυχτερίδες έχουν σεξουαλικές σχέσεις, αλλά χωρίς να υπάρχει διείσδυση – θεωρείται το πρώτο είδος θηλαστικού για το οποίο ισχύει κάτι τέτοιο – έγινε η αφορμή ώστε οι ειδικοί να παρουσιάσουν και άλλες ιδιαίτερες σεξουαλικές συμπεριφορές στα ζώα.

Όσο για τις νυχτερίδες, όταν το πέος μιας αρσενικής νυχτερίδας βρίσκεται σε στύση είναι πιο ευρύ από τον κόλπο του θηλυκού, με αποτέλεσμα να μην είναι εύκολη η διείσδυση. Οι επιστήμονες, τώρα, σημειώνουν πως το σπέρμα διοχετεύεται στον κόλπο μόνο μέσω μιας απλής επαφής με το αιδοίο.

Τα δελφίνια και τα άλλα κήτη

Από τους πιο «δημιουργικούς» τρόπους σεξουαλικής επαφής είναι γνωστό πως έχουν τα δελφίνια. Ζευγαρώνουν έως και τρεις φορές μέσα σε πέντε λεπτά με μεγάλη ταχύτητα, καθώς κολυμπούν μαζί, συχνά σε μεγάλους αριθμούς. Μοιάζει, δηλαδή, με ένα όργιο, ενώ κινούνται στο νερό.

Φάλαινες, πάλι, πραγματοποιούν σεξουαλικά τελετουργικά, σαν προκαταρκτικά, που διαρκούν ως και τρεις ώρες και προκειμένου να νιώσουν πιο άνετα βγαίνουν στα ρηχά, με αποτέλεσμα να γίνονται… θέαμα για όσους βρίσκονται κοντά στη θάλασσα στο Κέιπ Κόντ της Μασαχουσέτης στις ΗΠΑ. Πάντως, δεν λείπουν και τα… προβλήματα, αφού έχει παρατηρηθεί η ταυτόχρονη διείσδυση δύο αρσενικών σε θηλυκό. Στο μεταξύ, τους μεγαλύτερους όρχεις από κάθε άλλο θηλαστικό στον πλανήτη τους έχουν οι αρσενικές φάλαινες του γένους Eubalaena, ενώ τα πέη τους έχουν μήκος έως και τρία μέτρα.

Το σεξ μεταξύ ίδιου φύλου και η αλλαγή

Στις φάλαινες και δη στις όρκες έχει παρατηρηθεί πως τα αρσενικά κάνουν σεξ μεταξύ τους πολλές φορές και μάλιστα ως είδος προπόνησης, προκειμένου να είναι έτοιμα, για να ζευγαρώσουν με θηλυκά.

Τα μπονόμπο, όπως και άλλα πρωτεύοντα θηλαστικά, χρησιμοποιούν τη σεξουαλική επαφή για να εκτονώσουν τις κοινωνικές εντάσεις. Εκφράζουν επίσης την ομοφυλοφιλία τους άνετα και συχνά.

Μια άλλη ιδιαίτερη περίπτωση αποτελούν οι σαλαμάνδρες. Έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν φύλο. Για παράδειγμα, αν ένα πεθάνει, ένα αρσενικό αλλάζει φύλο και παίρνει τη θέση του.

Από τα χταπόδια στα πτηνά

Όσο για τα χταπόδια, τα θηλυκά έχουν την ευχέρεια, να ζευγαρώσουν με πολλά αρσενικά, αλλά έπειτα από μία μονάχα εγκυμοσύνη χάνουν τη ζωή τους.

Στο «βασίλειο των πτηνών», τώρα, την πιο παράξενη συνήθεια μάλλον έχουν οι πιγκουίνοι της Νότιας Αφρικής, οι οποίοι παρακολουθούν άλλους πιγκουίνους την ώρα που κάνουν σεξ και μοιάζει είτε να τους επευφημούν είτε να τους αποδοκιμάζουν.

Κι έπειτα υπάρχουν οι θηλυκές πάπιες, που με την πάροδο του χρόνου έχουν αναπτύξει ειδικό μηχανισμό στα γεννητικά τους όργανα, προκειμένου να αποφεύγουν τα μεγάλα πέη των αρσενικών. Συγκεκριμένα, οι θηλυκές πάπιες έχουν αναπτύξει κόλπους με σπείρες, που στρέφονται στην κατεύθυνση των δεικτών του ρολογιού και είναι ασύμβατοι με την αριστερόστροφη κατεύθυνση των μελών των αρσενικών.