Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ότι θα ανανεώσει για δέκα χρόνια την άδεια χρήσης της γλυφοσάτης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά την ψηφοφορία μεταξύ των κρατών μελών από την οποία δεν προέκυψε πλειοψηφία, που θα όριζε την τύχη του επίμαχου ζιζανιοκτόνου.

«Η Κομισιόν, σε συνεργασία με τα κράτη μέλη της ΕΕ, θα προχωρήσει τώρα στην ανανέωση της έγκρισης της γλυφοσάτης για μία περίοδο δέκα ετών, με την επιφύλαξη ορισμένων νέων όρων και περιορισμών», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η γλυφοσάτη (χημική ονομασία IUPAC: Ν(φωσφονομεθυλο) γλυκίνη) είναι ένα ευρέως φάσματος συστηματικό ζιζανιοκτόνο και ξηραντικό καλλιεργειών.

Είναι οργανοφωσφορική ένωση, συγκεκριμένα ένα φωσφονικό, που δρα αναστέλλοντας το φυτικό ένζυμο ενολοπυροσταφυλοσικιμική φωσφορική συνθάση. Χρησιμοποιείται για να εξοντώσει τα ζιζάνια, ειδικά τα ζιζάνια των μονοετών πλατύφυλλων και των αγρωστωδών που ανταγωνίζονται τις καλλιέργειες. Η ζιζανιοκτόνα δράση ανακαλύφθηκε από τον χημικό της Monsanto Τζον Ε.Φρανζ το 1970 Το 1974 διατέθηκε στην αγορά για γεωργική χρήση με την εμπορική ονομασία Roundup.

Το 2016 ο ΠΟΥ και το FAO μαζί εξέδωσαν έκθεση που αναφέρει ότι η χρήση σκευασμάτων γλυφοσάτης δεν είναι απαραίτητα επιβλαβής για την υγεία, και καθόρισαν μέγιστα όρια αποδεκτής ημερήσιας πρόσληψης (mg/kg σωματικού βάρους ημερήσια) για τη χρόνια τοξικότητα.