«Τα υλικά τα φτιάχνω μόνος μου. Φτιάχνω πράγματα με κόλλα και σκόνη. Όταν μαγειρεύεις σπίτι σου, δεν μαγειρεύεις καλύτερα από αυτά τα εστιατόρια; Κάπως έτσι κάνω και εγώ. Το ατελιέ μου είναι σαν μουσείο. Μαγειρεύω και φτιάχνω μοναδικές συνταγές…», έλεγε ο Αλέκος Φασιανός.

Και τώρα το ατελιέ του στην Αθήνα, εκεί όπου ο σπουδαίος ζωγράφος έφτιαχνε τις μοναδικές του συνταγές, ανοίγει κι επίσημα τις πόρτες του και υποδέχεται το κοινό για μία ξεχωριστή «εξερεύνηση» στον πιο προσωπικό χώρο του Φασιανού.

Το Μουσείου Αλέκου Φασιανού με χαρά ανακοινώνει την επέκταση του μουσειακού του χώρου με το άνοιγμα του αυθεντικού ατελιέ του καλλιτέχνη!

Facebook Μουσείο Αλέκος Φασιανός

Το Alekos Fassianos Atelier, που στεγάζεται στο τρίτο όροφο του μουσείου, πρόκειται για μια αναπαράσταση του εργαστηρίου του στην Αθήνα και είναι επιμελημένο με εικαστικές παρεμβάσεις από τον καλλιτέχνη, σε σχεδιασμό του αρχιτέκτονα Κυριάκου Κρόκου.

Οι επισκέπτες θα ανακαλύψουν μια πιο προσωπική πλευρά του καλλιτέχνη, μπαίνοντας στο δωμάτιο του, βλέποντας τα ρούχα του, τις παλέτες του, τα προσωπικά του αντικείμενα, εικόνες, ημιτελή έργα του, έπιπλα που έχει σχεδιάσει ο ίδιος, τα προσωπικά του ρούχα και σεντόνια τα οποία είχε ράψει μόνος του, παιχνίδια που έφτιαξε και με τα οποία έπαιζε όταν ήταν μικρός.

Facebook Μουσείο Αλέκος Φασιανός

Επιπλέον, θα έχουν την ευκαιρία να δούνε τα πινέλα του, τις σκόνες, τα λάδια και τις κόλλες, υλικά που χρησιμοποιούσε για να φτιάξει ο Αλέκος Φασιανός μόνος του τα μοναδικά ιστορικά χρώματα του, αντλώντας έμπνευση από τους χτίστες που παρατηρούσε στην γειτονιά να αναμειγνύουν σε ένα κουβά τα υλικά για να μπογιατίσουν το σπίτι τους. Έτσι, στην επίσκεψη όλοι θα κληθούμε να εξερευνήσουμε και να ανακαλύψουμε πολλές προσωπικές και μοναδικές ιστορίες του.

Τα περισσότερα αντικείμενα – σύνεργα της δουλειάς του που βλέπουμε στο χώρο αυτόν τα έχει δημιουργήσει ο ίδιος, γι’ αυτό θα δούμε και πολλά εργαλεία, καθώς δεν αποτελεί ένα ατελιέ αμιγώς ζωγράφου, αλλά ένα ατελιέ επιπλοποιού, γλύπτη, ενός ανθρώπου που έφτιαχνε μπρούτζινα πόμολα, μεταλλικές κατασκευές για παράθυρα, ενός πολυπράγμονα ανθρώπου, ένα δηλαδή πολυατελιέ. Τα αντικείμενα της καθημερινότητάς του ήθελα να τα έχει πάντα, κοντά του γι’αυτό και τα βλέπουμε διάσπαρτα στο χώρο, στο πάτωμα, πάνω σε δίσκους, συρτάρια και σε κοντινά ράφια.

Facebook Μουσείο Αλέκος Φασιανός

Του άρεσε να τα βλέπει όλα, γιατί έλεγε πως αυτά είναι η ιστορία του, γι’αυτό θα δούμε και αντικείμενα που φαινομενικά δεν έχουν νόημα να είναι έξω, δεν έχουν εκτεθεί για να φαίνονται καλαίσθητα, αλλά γιατί ήταν πράγματι έτσι ο χώρος του, όπως και η ζωή του, ιδιαίτερη, γεμάτη και πολυδιάστατη.

Τα επίσημα εγκαίνια του Alekos Fassianos Atelier, θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 14 Απριλίου, στο πλαίσιο του @openhouseathens, όπου η είσοδος θα είναι ελεύθερη για όλες και όλους. Μετά το πέρας του open house, οι επισκέψεις θα οργανώνονται σε μικρά γκρουπ και θα ξεκινούν ανά μία ώρα από την είσοδο του Μουσείου με διάρκεια περίπου 20 λεπτών.

*Η φωτογράφηση του τρίτου ορόφου απαγορεύεται αυστηρά.

Alekos Fassianos Atelier
Νεοφύτου Μεταξά 15 και Χίου, 104 39 Αθήνα